Visoke razine magnezija uzrokuju veću smrtnost kod pacijenata sa sepsom


Visoke razine magnezija uzrokuju veću smrtnost kod pacijenata sa sepsom

Povišene razine magnezija u serumu snažno su povezane s većom smrtnošću kod sepse, što ukazuje na ključnu ulogu magnezija u procjeni rizika od sepse i vođenju strategija liječenja, ukazuje nova studija.

Sepsa se odnosi na po život opasnu disfunkciju organa koja se razvija nakon nereguliranog odgovora domaćina na infekciju. Samo u 2017. u svijetu je prijavljeno oko 49 milijuna slučajeva sepse, pri čemu se oko 19,7% svih stopa smrtnosti pripisuje sepsi. Stoga ostaje hitna potreba za brzim identificiranjem sepse kako bi se započelo suportivno i antibiotsko liječenje.

Magnezij je drugi najzastupljeniji unutarstanični kation. Ovaj je element ključan za brojne enzimske reakcije uključene u sintezu esencijalnih biomolekula poput nukleinskih kiselina i proteina te energetski metabolizam.

Niske razine magnezija u korelaciji su s lošom prognozom kod bolesnika s kardiometaboličkom bolešću i depresijom. Zapravo, prethodne studije su izvijestile o povezanosti između hipomagnezijemije i povećane ozbiljnosti bolesti i stope smrtnosti među pacijentima na jedinicama intenzivne njege.

Hipermagnezijemija je također povezana s višim stopama smrtnosti kod teško bolesne djece, one s dijagnozom COVID-19 i hospitaliziranih pacijenata.

Smatra se, da ovi rezultati sugeriraju da bi serumski magnezij na početku sepse mogao biti praktičan parametar za stratifikaciju rizika i potencijalno djelovati kao neovisni čimbenik rizika za pacijente sa sepsom.

Izvor:
MedComm