Žene koje prekomjerno konzumiraju ugljikohidrate izložene većem riziku od srčane bolesti
Nova studija provedena u Italiji na 47.000 odraslih osoba pokazala je da su žene koje u velikim količinama konzumiraju određene ugljikohidrate izložene većem riziku od razvoja koronarne srčane bolesti.
Naime pokazalo se kako žene čija se prehrana često sastoji od kruha, pizze ili riže imaju dvostruko veći rizik od razvoja srčane bolesti. Inače takva hrana ima visok glikemijski indeks jer nakon njezine konzumacije dolazi do brzog oslobađanja energije i povišenja koncentracije šećera u krvi. Dok kod žena koje su konzumirale tjesteninu koja ima niski glikemijski indeks nije došlo do povećanja rizika.
Znanstvenici nisu uspjeli otkrili zbog čega ovakva prehrana nije imala takav negativan utjecaj na zdravlje srca kod muškaraca.
Neka ranija istraživanja pokazala su kako hrana s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do smanjenja koncentracije tzv. dobrog kolesterola u krvi - HDL kolesterola.
Izvor:
BBC