Aerobna tjelovježba potiče kognitivnu funkciju i kvalitetu života oboljelih od raka dojke


Aerobna tjelovježba potiče kognitivnu funkciju i kvalitetu života oboljelih od raka dojke

Aerobna tjelovježba tijekom kemoterapije jača kognitivnu funkciju i kvalitetu života pacijentica s rakom dojke, otkriva nova studija. Inače, kemoterapija može povećati rizik od kognitivnog oštećenja. Do 75% žena s rakom dojke prijavljuje kognitivno oštećenje povezano s kemoterapijom, uključujući kratkoročne i dugoročne nedostatke pamćenja, koncentracije i razmišljanja.

Slično tome, objektivni testovi kognitivnih funkcija ukazali su na oštećenje izvršnog funkcioniranja, radne memorije, jezične i verbalne sposobnosti te prostorne sposobnosti nakon kemoterapije raka dojke, u usporedbi s pacijenticama s rakom dojke koje nisu bile podvrgnute kemoterapiji i ženama bez raka.

Rezultati ove nove studije podržavaju uključivanje intervencija aerobnih vježbi u standardnu ​​skrb za pacijente s rakom koji su podvrgnuti kemoterapiji. Međutim, rezultati studije ne ukazuju na mjerljive objektivne zaštitne učinke aerobne vježbe protiv kognitivnih oštećenja povezanih s kemoterapijom.

Važna praktična implikacija mogla bi biti da različite intervencije mogu biti prikladne za objektivne i subjektivne kognitivne poteškoće.

Izvor:
Cancer