Visoke razine vitamina D u serumu mogu imati zaštitni učinak protiv raka dojke


Visoke razine vitamina D u serumu mogu imati zaštitni učinak protiv raka dojke

Nedostatak vitamina D trenutno je značajan javnozdravstveni problem usko povezan s brojnim bolestima, poput raka dojke. Sada su rezultati nove studije pokazali da razine vitamina D u serumu ≥ 40,26 ng/mL ± 14,19 ng/mL mogu imati zaštitni učinak protiv raka dojke.

Prema rezultatima analiziranim u ovoj studiji, nedostatak vitamina D usko je povezan s razvojem raka dojke. Općenito, više razine vitamina D u serumu mogu imati zaštitni učinak protiv razvoja bolesti.

Dodatno, razjašnjeni su različiti biološki mehanizmi, poput onih koji se odnose na imunološki sustav, i čimbenici rizika poput prehrane koji su uključeni u ovaj odnos. Posljedično, može se zaključiti da odgovarajuće razine vitamina D u serumu mogu imati zaštitni učinak protiv raka dojke, a dodatak prehrani može biti prikladan postupak za postizanje tih optimalnih koncentracija vitamina D.

Inače, vitamin D, skupina vitamina topivih u mastima poznatih po svojoj ulozi u očuvanju ravnoteže kalcija i fosfora, sveprisutan je u gotovo svim tkivima i stanicama ljudskog tijela.

Izvor:
Nutrients