Zdrava prehrana može poboljšati stanje bolesnika sa zatajivanjem srca
Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da zdrave prehrambene navike mogu značajno smanjiti povišeni krvni tlak, te poboljšati rad srca u bolesnika sa zatajivanjem srca.
Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da zdrave prehrambene navike mogu značajno smanjiti povišeni krvni tlak, te poboljšati rad srca u bolesnika sa zatajivanjem srca.
Analiza 13 studija u koje je bilo uključeno gotovo 137.000 ispitanika pokazala je da vježbanje u slobodno vrijeme može pomoći u sprječavanju razvoja hipertenzije (povišeni krvni tlak).
Studija koja je pratila više od 1.100 zdravih adolescenata pokazala je da pretila djeca imaju četiri puta veći rizik od razvoja hipertenzije u odrasloj dobi nego djeca s normalnom tjelesnom težinom.
Povišeni krvni tlak, također poznat kao hipertenzija, vodeći je uzrok bolesti srca na svijetu, no više od polovice ljudi s hipertenzijom nije svjesno da ju ima, ukazuje nova studija.
Žene u postmenopauzi koje koriste blokatore kalcijevih kanala, lijekove za snižavanje povišenog krvnog tlaka, izložene su većem riziku od razvoja raka dojke, ukazuju rezultati studije objavljene u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine.
Izgleda da bi velike oscilacije krvnog tlaka kod starijih odraslih osoba, koje inače imaju veći rizik za srčanu bolest, mogle biti povezane s poteškoćama u pamćenju i razmišljanju, ukazuju rezultati studije u kojoj je sudjelovalo više od 5.400 osoba starije životne dobi.
Studija provedena u Finskoj na više od 73.000 hipertoničara, pokazala je da su bolesnici s povišenim krvnim tlakom (hipertenzija), koji ne uzimaju lijekove za snižavanje povišenog krvnog tlaka prema uputama liječnika, izloženi značajno većem riziku od moždanog udara i smrti.
Analiza 35 studija u kojima je sudjelovalo više od 155.000 ispitanika pokazala je da bi niže razine vitamina D mogle biti glavni uzrok hipertenzije.
Nizozemsko istraživanje pokazalo je da su srčani bolesnici koji imaju niži krvni tlak izloženi većem riziku od razvoja atrofije mozga (smrti moždanih stanica).
Istraživanje provedeno na 4.680 ispitanika srednje životne dobi, ukazuje da osobe koje više jedu sirovo voće ili piju voćne sokove, ne moraju nužno imati i niži krvni tlak.