Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim vas par pitanja


Autor Poruka

dido77

07.04.2010. 10:55

Pozdrav! Imam par pitanja u vezi pilula (direktno Logest).

1. Ako se pilula zaboravi popiti, (prekorači se 12 sati), kada nastupa (moguća) ovulacija, ubrzo nakon ili normalno na sredini ciklusa? (Jer ako se prestankom pijenja u potpunosti ubrzo dogodi menstruacija nije mi jasno da prije toga nastupa ovulacija?)

Kada nastupa ako jednostavno zakaze taj aspekt djelovanja pilule a pije se redovno?

2. Koliko je test na trudnoću kupljen u ljekarni siguran mjesec dana nakon upitnog odnosa i sto moze dati netočne (poz ili neg) rezultate? (mogu li policisticki jajnici ili nesto slicno?)

3. Mora li se otici kod ginekologa za test na trudnocu ili se pretraga krvi moze naruciti sama i platiti cijena pretrage? Ako ne, moze li uputnicu dati doktor opce prakse (ginekolog mi nije u gradu gdje boravim). Ako se ipak moze kolika je cijena i koju pretragu trebam traziti i koje su vrijednosti koje se trebaju gledati?

4. Ako se javlja "menstruacija" za vrijeme trudnoće zbog ugnježđivanja jajne stanice u stijenku maternice (taj datum se otprilike poklapa s mjesecnicom?) znaci li to da trudna žena može samo taj jedan mjesec imati tu "lažnu menstruaciju"'? (Ako dolazi zbog toga nije mi jasno kako je neke zene mogu imati vise mjeseci?)

5. Postoji li neka kolicina krvarenja po kojoj se moze prepoznati prava od lazne menstruacije?

Unaprijed hvala na odgovorima, mozda je ovo moj neki nacin da si razjasnim stvari bez da postavljam paranoična pitanja. Pozdrav

Natalija Beljo, dr. med.

08.04.2010. 13:10

E sad jedno po jedno: kada Vam je ginekolog propisao OHC -Logest trebao Vas je uputiti da kad pijete kontracepciju da nemate ovulaciju- odgovor na 1. pitanje.

2. testeovi su poprilično sigurni ; lazno pozitivni u sličaju nekog hormonalnog poremećeja , trudnoće koja je krenula ali nije ostala pa ubrzo slijedi mjesečnica i kada govorimimo o izvanmateričnoj trudnoći test pozitivan , a na UZV u maternici se ne prikazuje trudnoća.

3. Uputnicu Vam ne može dati opća praksa , u privatnim lab vadite iz krvi BHCG - hormon trudnoće ; cijena ovisi pd 200-300 kn.

4. mogu krvariti ukoliko je riječ o rizičnoj trudnoći zbog henatoma ili postoji anomalija maternice npr. " dvoroga maternica".

5. NE

dido77

11.04.2010. 16:40

Pozdrav!
Jos jedno pitanje: Koje vrijednosti Beta HCG (ukupni+beta jedinica) trebam ocekivati ako sam pusac, imam policisticke jajnike, 20g., i mjesec dana ne uzimam pilule. (uzimala sam ih otprilike godinu dana) te ocekujem da nisam trudna?. Kako trebam doci na testiranje (na taste ili?). Odlucila sam se za vadjenje krvi u privatnom laboratoriju pa molim pomoc jer ne znam sto cu s rezultatima kada ih dobijem?

Unaprijed hvala

Natalija Beljo, dr. med.

13.04.2010. 22:21

vrijednosti BHCG ne ovise pušenju kada napravite pretragu javite se svom ginekologu radi očitanja nalaza.