Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kakvo mlijeko dati jednogodisnjaku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

08.04.2006. 17:21

Postovani,
Moje dijete je bilo dojeno 13 mjeseci. U tom periodu nije bilo potrebe za nadohranom u vidu umjetnih mlijeka za dojencad. Zanima me koje mlijeko bi sada trebao piti - ovo "obicno" koje pije i ostatak obitelji ili bih mu trebala ponuditi nekakvu vrstu adaptiranog? Napominjem da svakodnevno popije najmanje 2-3 dcl jogurta i pojede oko 10 dag svjezeg sira. Koliko bi mu jos mlijeka trebalo?

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

09.04.2006. 19:00

Štovana gospođo, hvale je vrijedno da je Vaše dijete dobivalo majčino mlijeko 13 mjeseci. Sada može uzimati "obično mlijeko koje pije i ostatak obitelji", a možete mu davati i adaptirano mlijeko koje je maksimalno moguće kvantitativno i kvalitativno približeno majčinu mlijeku. Koliko ga treba popiti - to treba prepustiti djetetu, nema potrebe za prisilom !
Pozdrav.

Sofija

10.04.2006. 20:52

Poštovana gđo prof. dr.,
Nadovezala bih se na ovu temu i molim odgovor: moje dijete ima godinu dana, još uvijek ga dojim nekoliko puta dnevno (4-5 puta), i namjeravam i dalje, što duže. Ali, budući da se vraćam na posao više neću moći dojiti toliko puta pa me zanima koliko bi adaptiranog mlijeka dodatno dijete trebalo popiti (zbog kalcija)? Inače sve jede, najradije integralne žitarice, povrće, voće, meso - ali, ne sviđa mu se obični jogurt (jedino ponekad pojede dječji jogurt s voćem) ni sir, a nikakvo drugo mlijeko osim mojeg do sad nije probao. Također, zanima me kada smatrate da se u dohranu može dodati malo preprženih samljevenih sjemenki sezama (zbog velikog udjela kalcija u njima).

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

16.04.2006. 20:22

Cijenjena gospođo, Vašem su djetetu dovoljna dva do tri obroka mlijeka. Imajte, molim Vas, na umu da to nije matematika. Pustite djetetu da popije mlijeko po želji i da ne jede jogurt ako mu se ne sviđa.
Što se tiče sjemenki, uopće ne mislim da ih treba dodati u dohranu. Molim Vas, vodite računa o činjenici da nikakve sjemenke, orasi, kikiriki, lješnjaci.... nisu za malu djecu (do 4., pa i 5. godine) zbog opasnosti od "ulaska" takve hrane u dišni sustav s naknadnim vađenjem na ORL-odjelima ! U jesenskim i zimskim mjesecima djetetu ponovno dodajte D-vitamin, kojeg dijete treba dobivati još i u zimi druge godine života.
Srdačan pozdrav !

Sofija

17.04.2006. 22:03

Poštovana gđo prof. dr., hvala Vam na odgovoru - ali molim za dodatno pojašnjenje. Ukoliko se ustalimo na 3 podoja dnevno ("jačih" - za sada je tako) je li uopće potrebno dodavati adaptirano mlijeko? Na stranicama LLLI piše da 448ml majčinog mlijeka tijekom druge godine dojenja zadovoljava 36% potreba za kalcijem. Znam da nije sve to matematika i da moje dijete dobiva kalcij također iz ostale hrane, a ne samo iz mojeg mlijeka, ali bih naravno htjela učiniti ono što je bolje - pa ako je to dodati i malo adaptiranog, zašto ne (iako me upozoravaju da dugo dojena djeca znaju odbiti adaptirano...). Hvala na upozorenju za D vitamin i za sjemenke - to znam i pazit ću to - a zato sam i napisala da bih mu htjela početi davati samljevene sjemenke sezama jer su izdašan izvor kalcija.
Lijep pozdrav!