Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenačka formula


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aneta

17.04.2006. 13:00

Poštovana!
Moje dijete ima 2,5 mjeseca i dosad je bio samo na majčinom mlijeku.No došlo je proljeće i trudila sam se koliko sam mogla biti bez lijekova,no alergična sam i imala sam lagane brohnospazme koji su se pogoršavali pa sam počela uzimati terapiju Telfast i Ventolin pp.Zbog toga sam dijete morala staviti na dojenačku formulu jučer.Koju mi vi preporučate i jesam li dobro postupila?

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

17.04.2006. 16:13

Cijenjena gospođo, terapija koju navodite ima više lokalno značenje na dišni sustav (osim toga, Ventolin uzimate tek po potrebi); naravno da se supstrat može prenijeti i u majčino mlijeko (posebno nakon dugotrajne uporabe), ali su koncentracije minimalne, s vjerojatno subminimalnim djelovanjem na dijete. Stoga nisam uvjerena u opravdanost prekidanja prirodne prehrane, to više što postoji mogućnost nestanka alergije nakon prestanka cvata nekih biljaka. Tako gledajući, imalo bi smisla se i izdajati i tako stimulirati laktaciju i pričekati povoljnije vrijeme (no, Vi iz iskustva najbolje znate uobičajeno vrijeme trajanja neprilika). Ovo pitanje možete uputiti još i kliničkom farmakologu !
Što se tiče dojenačkih formula, one su sve dobre i prilagođene majčinu mlijeku i djetetu. Ponekad se može dogoditi da dijete jedno mlijeko radije jede od drugoga, ali to ne možete znati unaprijed. No, ako već mora biti na umjetnoj prehrani, treba znati da nije dobro često mijenjati formule, posebno ne bez neke potrebe.
Imajući na umu narodnu uzrečicu da je mnogim ljudima proljeće lijepo samo u pjesmama, želim Vam brzo ozdravljenje.

Aneta

17.04.2006. 21:54

Hvala Vam puno!