Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


obroci 2


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tamara

10.04.2006. 15:23

Moja kcerkica od skoro 9. mj. mjeseci jede 6-7 obroka dnevno od kojih je jos uvijek jedan po noci (nemoguce ju je zavarati s cajem ili joj ga ne dati).Jedan obrok je voće kao međobrok ujutro i jos jedan meso i povrce kao rucak. Na umjetnom je mlijeku.Znaci popije 4 - 5 obroka mlijeka dnevno. Međutim na omotu kutije sam spazila oznaku na kojoj pise da bi djeca u dobi od 7 mj. trebala jesti do dva obroka tog umjetnog (Bebimil) mlijeka. Dajem joj jesti kad ona sama zatrazi, nikad na silu. U prosjeku je to jos uvijek svaka 4 sata.Zabrinjava me taj obrok po noći usporedjujuci je s drugom djecom koja su vec prije par mjeseci prestala pitati taj nocni obrok. Da li postoji ikakav nacin da se taj obrok ukine ili dijete to samo prema potrebi prestane traziti? I da li ipak dnevno popije vise mlijeka nego sto bi trebala za svoju dob, s obzirom da je to ipak umjetno mlijeko, a ne majcino?

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

16.04.2006. 20:09

Cijenjena Tamara, pretpostavljam da je dijete uredno razvijeno i da dobiva na težini. Uz te uvjete, sve je individualno i nije moguće "kopirati" ponašanje druge djece. Tko zna, možda bi, majka tog nekog drugog djeteta željela imitirati Vaše dijete. Pokušajte joj u večernjim satima dati neki kaloričniji obrok, kao npr. kekse (ako joj težina nije na gornjoj granici ili iznad nje), kukuruzni griz, rižine pahuljice s nešto više šećera ili malo čokolade itd.
Bebimil nije "umjetno" mlijeko, to je naprosto kravlje mlijeko, u laboratorijima prilagođeno kvalitativno i kvantitativno majčinu mlijeku, koliko je to maksimalno moguće. No, naravno, to nije majčino mlijeko, ali je neuporedivo bolji izbor od kravljeg mlijeka koje se prilagođava u domaćim kuhinjama. Usput, Vaše dijete u svojoj dobi može uzimati punomasno mlijeko - ako bi to bilo potrebno (npr. iz financijskih razloga). Dakle, još jednom pokušajte s kaloričnijim obrokom u večernjim satima, tako ćete djetetu proširiti jelovnik, a možda ćete uspjeti izbjeći noćno hranjenje. Mnogo sreće i pozdrava.