Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


za dr. Anu Votavu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

žana

10.04.2006. 15:46

Poštovanje,
moj sin je star pet mjeseci. Od drugog mjeseca dijagnosticiran mu je neurodermitis (ako sam dobro napisala) . U početku je imao na obrazima, da bi se s vremenom širilo prema zatiljku, na ušnim resicama, zatim zadnjih mjesec dana po prsima, ramenima, koljenima i pregibima ruke te se, kako je veći, sve više i jače češe da se prokrvari. Redovito mu održavam higijenu i mažem s Johnson uljima a kad je stanje pogoršano mažem ga tri dana zaredom Geokortonom. Stanje mu se pogoršavalo i prije dohrane ( ne dojim). Hrani se na hipoalergenom mlijeku HIPP HA 2. jer nije dobro podnosio Bebimil i HIPP pre. No i sada stanje s kožom nije bog zna što, ali bar jede i zadovoljan je, ima dobar apetit, smije se i priča, stolice su uredne...I jošnešto; kad ga namažem Geokortonom povuče se i onda za dva-tri dana ponovo bukne i samo nestane nakon dva tjedna, koža se jednostavno oljušti i otpada sama, najviše kad ga okupam i brišem ručnikom, ali na tijelu ostane. Da li mi možete možda reći o čemu se tu otprilike radi, alergija na mlijeko ili nešto drugo ili jednostavno takva koža? Hvala i oprostite na opširnosti. Pozdravljam vas.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

16.04.2006. 19:55

Cijenjena gospođo, problem koji opisujete kompleksan je, a nažalost i čest. Kravlje mlijeko može biti jedan od uzroka ili jedan od dodatnih čimbenika u kompliciranom lancu nastanka bolesti. Kortikosteoridne masti zaista su vrlo učinkovite, ali nažalost, nisu za dugu upotrebu, kako, očito i sami znate. Izbjegavanje kravljeg mlijeka može pomoći, ali to znači izbjegavanje kravljeg mlijeka u svim obrocima u dohrani djeteta, a ne samo u bočici/šalici mlijeka koje dijete dobiva. Posebni problemi, osim onih na koži i neugodnog svrbeža kože, mogu biti probavni sustav, pa i dišni sustav, a što se tijekom života mijenja. Javljaju se simptomi kojih prije nije bilo, ali i nestaju oni od prije. Niste naveli tko prati dijete. Ako Vam odgovara, možete se javiti u našu Kliniku (Zagreb, Šalata 4; 01 4552 333 - 325 ili 316) koja se nalazi pod istim krovom s Dermatološkom klinikom. Mnogo pozdrava.