Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kašalj, povraćanje i šmrkavi nosić


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

shtefa

15.10.2007. 23:15

Molim za savjet... Moja curica ima dvije i pol godine i ide u jaslice. U početku su upale uha uzrokovane šmrkavim nosićem bile učestale, ali sada (valjda kako stječe imunitet) sve su rjeđe upale uha i grla, ali pojavio se novi problem. Naime, ona još ne zna ispuhati nos, nego sav iscjedak "ušmrče" i proguta. Posljedica toga je kašalj. Primjetila sam da je još gorje kada joj što više (po savjetu naše pedijatrice) špricam nos fiziološkom otopinom jer ona još više razrijedi iscjedak, pa je maloj još lakše progutati ga. Operil mi se čini boljom opcijom, ali mu je upotreba ograničena.
Jučer se je dogodilo nešto novo i malo zabrinjavajuće. Obzirom da je malo jače kašljucala, a već neko vrijeme se opet borimo sa iscjetkom iz nosa, pa sam joj po preporuci pedijatrice dala biljni sirup kao pomoć za iskašljavanje. Vrlo kratko nakon toga curica je počela povraćati, u početku pojedeni sadržaj, a kasnije gustu prozirnu sluz, i poslijednji put kada je povraćala to je bila samo mala količina zelene tekućine. Ali cijelo vrijeme je imala vrlo izražen podražaj na povraćanje i po njenom ponašanju zaključujem da je imala vrlo jaku mučninu. U nekih 6 sati povratila je 4-5 puta, bila je izmučena i mlitava, a na kraju se smirila uz čaj od šipka. Danas je vesela, jede sa apetitom (lagana dijeta), ima normalnu stolicu, ali i dalje šmrcka i kašlje.
Zvala sam dežurnog liječnika na hitnoj, bio je zbunjen simptomima i rekao je da čekam razvoj situacije.
Postoji li mogućnost da je to sve bilo uzrokovano nakupljanjem šlajma u želucu i, ako je moguće, kako da joj olakšam iskašljavanje, a da joj ne iziritiram želudac do mučnine i povraćanja. Napominjem samo da su joj, obzirom na stalno curenje nosa, nađeni povišeni EO granulociti u nosu (i otac i ja smo alergičari), ali je naša pedijatrica odlučila da se to sanira isključivo fiziološkom otopinom i Operilom. Da li bih joj smjela davai Livostin spray (meni je bio izvrstan za moj rinitis) obzirom da je jedini navodno bez kortikosteroida.
Uz isprike za opširnost, unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

16.10.2007. 14:40

Što to ima u ljudima tužno da uzlaze u tuđe živote?
Ostavite dijete na miru!

shtefa

16.10.2007. 20:30

HVALA NA LJUBAZNOM, PROFESIONALNOM I NADASVE LJUDSKOM ODGOVORU. I ONDA SE ČUDITE ŠTO LJUDI IMAJU LOŠE MIŠLJENJE O LIJEČNICIMA?!

Darko Richter, dr. med.

17.10.2007. 10:05

Liječnici brinu o bolesnicima, a ne o njihovim roditeljima. Nevolja je pedijatara da njihovi pacijenti nemaju pravo glasa, a njihivoi roditelji misle da su oni tu apsolutno za i umjesto svoje djece. A to kod mene ne prolazi. Previše sam dugo u pedijatriji a da ne prepoznajem što djetetu škodi, a što mu koristi. Već sam pisao na ovom forumu, da određeni sklopovi "brige za djecu" mogu uskoro postati predmetom prijave nadležnim službama za socijalni rad. Jer, gnjaviti i vlastitu djecu, i pedijatre, i misliti da se na to ima apsolutno pravo, tu ste u krivu. Nemojte niti pokušavati da ulazite u daljnju polemiku, jer je za mene razgovor gotov.

shtefa

17.10.2007. 15:15

Razumljivo da je za Vas polemika gotova, ni do sada niste baš pokazali da imate što za reći. Nema veze, a glede "prebrižnih" roditelja koji već ulaze u zlostavljanje djeteta - imam već iskustva u tome da liječnici vole prebacivati sve na roditelje, da ne bi slučajno morali reći nešto konkretno pa još i stati iza toga. Postoje divni, humani liječnici, ali na žalost i zajedljivi, frustrirani i nehumani kao Vi. Vama na savjest...

Dunja

23.10.2007. 14:30

Nemrem odolit'. Ah kako pogresno, shtefa, kako totalno pogresno.
Da se predstavim, geologica po struci i majka 2 i pol godisnjaka, znaci, obicni civil. Pisem Vam ovo manjim dijelom zato da se malo pobunim protiv potpuno neutemeljene i uvredljive objede dr Richtera, tek da meni bude lakse, a vecim dijelom jer mi je zao vaseg djeteta i smatram da cete puno profitirati ako ovo procitate (ah, nisam bas skromna). Znanje je moc.
Pretpostavke:
1. pretpostavljam da, ako pitate ovdje, imate povjerenja u dr. Richtera?
2. pretpostavljam da NISTE prije postavljanja pitanja, citali neke od pitanja i odgovora na teme: kasalj, povracanje, nosic, zeleni smrklji, prehlada, rinitis, grlobolja, infekcija, temepratura i sl?
Da jeste, ne bi napisali da "dr Richter nema sto za reci", vidjeli bi ste da je vasa opaska upravo urnebesno smijesna. No, jos vaznije, ( po to ste pretpostavljam i dosli) da jeste, saznali bi sto doktor Richter misli o tim stvarima. Nabrojati cu 2, za koje sam sigurna
-nos sluzi za udisanje zraka. Sve ostalo u njemu je strano tijelo.
-kasalj je prirodni refleks i mehanizam koji sluzi izbacivanju nepozeljnih tvari iz pluća
Cujte sad moju interpretaciju, cisto pjesnicka sloboda zakljucivanja i razmatranja. .
Fiziolosku otopinu ukapajte vrlo rijetko, ako bas vidite grozni tvrdi zeleni cep u nosu, da ga malo omeksate i da ga mala lakse ispuhne VAN. I naucite, pobogu, to veliko dijete ispuhivati nos, pa to je samo jedna zgodna igra!
Lijevanje fiziološke u nos ce samo viruse, bakterije, granulo ( kaje to?) i ine cite unijeti dublje u organizam, u nosu su fine dlacice koje sluze da se te stvari na njima zadrzavaju, prestanite vise mociti te dlacice i sprecavati ih da vrse svoju funkciju, pa onda preko njih slijepljenih gurati nepozeljno nutra dublje!
Kaslje kolko joj je potrebno, kakvo iskasljavanje, ko ce onda pogoditi jel kasljuca od sirupa za iskasljavanje il stvarno treba kasljati! Ak se stvar nakupi i stvrdne do te mjere da je frka, vec cete znati. Pa nemrete na sve preventivno djelovati pa spricati razne kemije i dati joj da pije kojesta! Pustite malu malo prirodno da vide sama pluca kak im je, kaje nosu, kaje svemu, pa po svemu kopate! I pardon, sami ste napisali da ste joj iziritirali zeludac do mucnine i povracanja! Tko ne bi nasao u tome elemente zlostavljanja. Kak da stekne imunitet kad vi na svaku tockicu hocete djelovati.Hitnu ste zvali jer je povracala?A guta fiziolosku pomijesanu sa sadrzajem nosa, operil i sirup, a jos se mora i boriti protiv virusa. I da ne bi povracala? Helou? I ja bi. Sigurno i temperaturu od 37, 6 brrrrzo skidate lupocetom? Temperatura je borba organizma protiv bolesti, pustite malu da radi svoje. Svako dijete pola ili cijelu jesen i zimu kaslje i smrce i vi tu ne mozete nista, tak se stvara imunitet, sto vise bolesti, to veci imunitet, ak dobi opasnu bakteriju ili upalu pluca, vec cete saznati. Nadjite mjeru u lijecenju.
Za veci dio kasljanja i smrcanja vam je puno bolje praviti se da opce ne primjecujete, vjerujte. Stavite pol luka maloj pod krevet ak nemre disati po noci, nek jede cesnjak i smrdi virusima. Sto ranije odete lijecniku, bolest duze traje.
Potrpite malo doktorovu "zajedljivost" u korist male i sebe. Ja se drzim ovog gore navedenog stava o bolestima kojeg sam tu na ovom forumu pokupila i doktora nismo vidli od cijepljenja od pocetka godine. Probajte, nemate kaj zgubiti.
-ovaj dio o nehumanosti i frustracijama je gadno za procitati, jako se ne slazem, ali to nema veze s lijecenjem nego sa pristojnoscu i bontonom, to vama na savjest, kak vi velite

Darko Richter, dr. med.

23.10.2007. 15:55

Moram se osvrnuti na zadnji odgovor od Dunje. Drago mi je da kod nje realni savjeti funkcioniraju, i da se nije zbog nekog stila kojim često popratim svoje dogovore, a vjerujte, najviše radi upečatljivosti, tj. isticanja sadržaja asvjeta, a ne radi vrijeđanja, obeshrabrila. Inače, ja mislim da nije doktor ovdje zato da prvenstveno tješi roditelje i da im se ulaguje, već da nastoji pomoći djeci. I dok to oni, koji se meni obraćaju ne shvate, nema lule mira.Mogu pitati nekog drugog. Ja liječim djecu, ne roditelje. I hvala Dunji, kao i svakome tko to shvaće. Nije samo meni lakše, već i njihovoj djeci.

Dunja

24.10.2007. 11:20

ma nema na cemu, nas ste spasilihappy otkud tolka pomama medju pedijatrima i roditeljima za tom fizioloskom, pitam se. puno mama sprica iz cista mira bebama redovito, ko normalna njega ujutro i navecer. Misterija.

shtefa

31.10.2007. 10:25

Štovana gospođo Dunja, obično nemam običaj "tjerati mak na konac", ali Vaš post je bio zaista tragikomičan. Prvo, ne bih se ovdje razmetala svojom strukom jer smatram da bi liječnici trebali imati isti odnos i prema doktorima znanosti i prema čistačima ulica. Vi ne mislite tako? Drugo, sve što sam navela, od fiziološke otopine do sirupa za kašalj i dr. preporučila mi je naša pedijatrica. Primjetila sam da dr. Richter vrlo rado spominje kako neće protiv svojih kolega, a kada pacijent (roditelj) spomene savjete drugog liječnika, onda izjavi kako roditelju ne vjeruje da je drugi liječnik to rekao. Malo dvostrukih kriterija? Pogrešno ste pretpostavili da imam povjerenja u Dr. Richtera, ja nikome unaprijed niti vjerujem niti ne vjerujem, jer smatram da nitko nije niti savršen niti nepogrešiv. Naravno, od geologa DEFINITIVNO ne primam medicinske savjete i tumačenja. Odgovor Dr.Richtera na moje pitanje je bio arogantan i uvredljiv i to je nivo komunikacije koji smatram da ne bi trebao biti primjeren nikome, a kamoli liječniku kojem je poziv pomoći ljudima (ali to je između Dr.-a i mene i ne vidim što se to Vas uopće tiče). Bojim se da ja pripadam onim ljudima koji nikako ne žele priznati liječnicima (ni geolozima) božanski status, nego ih smatram ljudima (i stručnjacima) koji su prihvatili jedan nadasve humani i plemeniti poziv pomaganja ljudima u onome što im je najvažnije, zdravlju, i prema tome od njih mislim da imamo i pravo očekivati da se tako ponašaju(ona priča u stilu tko je tu zbog koga je već definitivno deplasirana). Vjerujem da je Dr. oduševljen što ima tako gorljivu sljedbenicu iako smatram da je dovoljno elokventan da mu odvjetnici nisu potrebni. I za kraj, jedna predivna liječnica, internistica, koja je studij završila u SAD, a većinu radnog vijeka provela na zapadu (radila je i na Rebru), a sada je u mirovini, je nedavno rekla da je suvremenoj medicini cilj i svrha ne samo liječenje nego i poboljšanje kvalitete života pacijenata. Razmislite o tome, Gđa. Dunja, možda bi od toga moglo profitirati i Vaše dijete. A sada se svima zahvaljujem i odjavljujem iz ove priče jer uvrede, aroganciju i malo zdrave svađe mogu prihvatiti, ali podilaženje nikako.

Darko Richter, dr. med.

31.10.2007. 11:10

Niste nam ništa reklo kako je vašoj kćerki. Mislim da je zloporaba ovog foruma pričati islključivo o svojim problemima, a barem ne okrznuti pitanje djeteta zbog kojega je razgovor počeo. Ja liječm djecu, ne roditelje, i ne zanimaju me vaše sheme u koje trpate liječnike. Djetetu je vjerojatno bolje, ja sam vam "poetski" rekao da dijete pustite na miru, a Dunja vam je to prenijela opširnije iz nekog ranijeg razgovora i svojeg vlastitog iskustva, ali vama je najvažnije da se svađate, a kako je djetetu, ne smatrate potrebnim spomenuti. Pitam se onda, koji je vama motiv dolaziti na ovaj forum?

Dunja

31.10.2007. 11:10

...a ja bas mislim da bi trebali od bozice geologice primiti MEDICINSKI SAVJET happy Pa mi smo geolozi poznati medicinski strucnjaci, ne znate to?! Ono, granulocit-granit, sedimentacija-sedimentna stijena, eritrocit-erozija, leukocit-litosfera, kortikosteroid-kalcij karbonat, kak ne kuzite tu medjudisciplinarnost?happy

shtefa

02.11.2007. 10:25

Štovani Dr.Richter, hvala na pitanju za moju curicu. Mislim da Vam je jasno da moj motiv nipošto nije bila svađa nego molba za pomoć i savjet. Što sam dobila, druga je priča. Mojoj curici nije bolje, i dalje ju muči šmrkavi ili začepljeni nos, gotovo stalno, a ko posljedica toga i kašalj, povraćanje i loše prospavane noći. Znam da Vi to ne želite slušati, ali činjenica je da sam pomoć tražila jer sam od moje pedijatrice i nekoliko liječnika koji ju često mijenjaju dobila toliko oprečne savjete da ne znam ni što da radim ni koga da poslušam. Pedijatrica svu krivnju svaljuje na jaslice i kaže da djeca ne bi uopće smjela u vrtiće do najmanje treće godine (pa da ju ostavim na ulici?), obavezno i što više fiziološke otopine i sirupa za kašalj, a Operil samo do 5 dana. Druga liječnica kaže Operil i do 10-15 dana; nos mora biti čist. Treći liječnik je zbog tog nalaza brisa nosa već htio dati i kortikosteroidni spray (to sam odbila). Mogu zamisliti što ćete Vi reći na sve to, da ja izmišljam i sl. Ali samo na trenutak pomislite da se takve stvari i oprečni savjeti zaista događaju i bar jednom pokušajte pomoći i roditeljima koji imaju takvih problema (a čini mi se da ih ima dosta na ovom forumu). Nemojte uvijek svo povjerenje poklanjati isključivo struci, ponekad malo vjerujte i roditeljima. A glede gospođe Dunje, nitko se nije petljao u njeno dijete, pa neka i ona nauči gledati svoja posla. Njen post bi bio zabavan samo da ga je napisao pubertetlija kojeg peru hormoni, a jedino dijete koje ima prevo žaliti je upravo njeno. Hvala.

Dunja

02.11.2007. 13:55

e to ste pogodili-hormoni mi divljaju već sam sva luda, ali čisto sumnjam da su pubertetski, prije možda obzirom na dob nedajBožeranoklimakterični big-smile, ali forum je „Pedijatrija“, mogli bi nas moderatori izbacit ak nastavimo o meni.
Šalu na stranu, moj „savjet“ je bio majčinski a ne geološki, medicinski ni božanski, to Vam se kunem. Meni osobno a i mom sinu je puno dobra donijelo upravo moje ćaskanje sa frendicama-majkama. Mislila sam da ćete možda htjeti čuti još koje iskustvo. Pogriješila sam. OK. Nije baš sve u životu napad, ne morate stalno imati obranaški stav, rastjerate onda i dosta dobroga od sebe a i češće ste loše raspoloženi. Opustite se, nasmiješite, all we need is love.
(sa pijedestala će božicahappy)

Darko Richter, dr. med.

02.11.2007. 16:20

Odgovaram sada shtefi. Odgovor je isti kao i prvi puta, tj. što va tjera da se petljate u unutrašnje stvari svojega djeteta?. Prestanite ga liječiti, kapati, mazati, šopati sirupima,čajevima itd., itd. Samo voda i hrana. Ako sam to rekao, rekao sam vam i dijagnozu: tj., ili je grozna, tako da se ne da pomoći, ili nije ništa. Trećega nema. Odlučite sami.

ursulaagata

03.06.2012. 22:15

Poštovanje!Imam troje djece 8 mjeseci,5,5 godina,7,5 godina.Unazad 2 mjeseca prisutan kašalj,beba oko 3 tjedna kašlje povremeno noću...ne djeluje strašno,prije kašlja nos curio oko 2 tjedna,nakon nosa komešanje u snu i par večeri 2-3 kašalj uz povraćanje sluzi,jednom noću povrati...popila amoksicilin...i nakon amoksicilina bisolex ...ništa joj unazad dva tjedna ne dajem ,temperature nije bilo,kašalj se javi nakon 1-2 sata sna ,sad ju ne probudi...
Srednje dijete 5,5 godina kašalj se javlja nakon fizičke aktivnosti,glasno i snažno kašljanje,noći mirne,prije 1,5 mj mala temp. i počeo kašalj...ne čest ali i dan danas se zakašlje ako je više fizički aktivna...
Najstarije dijete 01.04. viriza uz nižu temp....kašalj suhi i iritirajući....nakon 2 tjedna opet temp. i kašalj pogotovo pri fiz.aktivnostima i....počinje noću ,jednom,2-3 sata nakon sna blago se zakašljuca 2-3 puta i onda počinje glasno udisat zrak jer ga valjda gubi i na kraju povrati...nema temp., dan miran,popila klavax pri klavaksu nije bilo noćnih napada,2-3 dana poslije klavaksa opet počinju noćni napadi...danju jede i normalna,dobila proljev od klavaksa a i to povraćanje noćnih obroka ...smršavjela,pije bisoleks i dalje napadi,e tad dobih uputnicu za krvnu sliku i rengen pluća,ostaje u bolnici upala pluća,kks kažu u redu,rendgen piše nešta ima,kažu obostrana upala pluća,4 dana venska terapija,nema noćnih napada,kašljuca danju,drugi dan venske terapije temperaturni skok jutro-do podne 38,5 ...samo palo...kod kuće 10 dana terapije po 10 ml ..mislim da je cefiksin,par napada noću,danju manje kašlje,stalno dobro jede,dajemo vitamin c,deveti dan oralne terapije temperatura 37,6-38,2 povraćanje,leži...krv vadili ,dobila infuziju,crijevna viroza ,zbog malih trombocita ponovili krv sutradan,malo se popeli ,crp s 32 na 62 ,bez terapije...i to je bilo prije tri tjedna ,redovna kontrola 22.5 zbog upale pluća ,vadili krv kažu da je ok,trombociti normalni,željezo normalno,crp nisu ni gledali,kažu ne ponavljat rendgen da se ne zrači,i čula sam ju noću kako ju potjera kašljat ali ne kašlje nego promjenom položaja valjda smiri taj podražaj,prije 9 dana opet iritirajući kašalj danju obilno gusti žuti sekret iz nosa,liječnik kaže čaja i tekućine i dajem joj prospan,kašalj se smirio,ali sinoć napad uz povraćanje,na kraju sluz....čeksam noć pa ju sutra vodim opet doktoru...nekakav virus imaju sve tri samo zar skoro 2 mjeseca,inače kad kašlju nije produktivan kašalj više mi sliči suhom

ursulaagata

03.06.2012. 22:50

Što preporučujete?Hvala!

ursulaagata

07.06.2012. 22:05

evo mene opet,išli kod pedijatra s djetetom koje se noću zakašlje,ostaje bez daha i povrati hranu i sluz,danju je ok više ju ni ne čujem da kašlje,nos i dalje sekret,malo manje,žuto zeleni,pedijatrica misli da je psihomatski,naručit se psihologu i s nalazima doć ,spirometrija kaže nije idealna zahtijeva proširenje pa sa oba nalaza doć ko nje,kod psihologa se tek za mjesec dana mogu nazvat da bi dobili termin možda za dva mjeseca....dr.opće prakse daje ventolin....štrcnem joj navečer 2 puta,nakon 1-2 sata sna počne se meškoljiti i zakašljati i ispravim ju i otvaram prozor i govorim joj da diše na nos i uspijevamo da prodiše a da ne povrati ,jako se zakašlje jednom i to ju potjera povratit ali ako jako diše na nos uspijemo da se ne ispovraća ,odmah zaspe,mislim da se i ne probudi posve,jer pokušam joj dat ventolin ....ne mogu ju razbudit posve...nastavi spavat uz nekakvo gutanje i spava dalje bez problema.....šta nam je činiti
dajem joj nekakav bronhovit biljni sirup i kimovo ulje ,čaj
danju jede ,inače sitnije je građe,jede standardno
beba od 8,5 mj isto kašljuca i dalje već mjesec dana isto u snu ....ovih par dana ponovno ju čujem češće ,danju mi djeluje normalno,njoj ništa ne dajem,danju ju kašalj budi 5-6 puta se zakašlje,djeluje mi suho....noću kašlje ali se ne budi
sve to traje kod starijeg djeteta 1,5 mjesec a mlađe možda 2 tjedna manje
srednje dijete 5 god isto kašljala ali samo danju kod fizičkih aktivnosti i ona to snažno se i glasno iskašlje ,bez sluzi
u našem mjestu znam za još 5 sličnih slučaja ,djeca se noću guše,oko 10-13 godina su djeca,iz sela smo,danas sam čula da baka iz sudsjestva u bolnici ima tbc,moje dijete najstarije je testirano na tbc i nalaz je u redu
znam za unuka od navedene bake da je kašljao krv,dugo je kašljao
što mi preporučujete?
temperaturu nije nitko imao zadnjih mjesec dana ,osim onog temperaturnog skoka u bolnici kod hospitaliziranog djeteta i one temp.kod crijevne viroze
Sad ću ja bubnut pa ostat živa ...da li je u pitanju veliki kašalj ,hripavac i da li je to nekakva manja epidemija u selu,dosta dosta djece ima s dugotrajnim kašljom
nekoliko s upalom pluća....

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.06.2012. 10:05

Moguće je da je u pitanju blaži oblik velikog kašlja (hripavca). Obzirom na popijene antibiotike i trenutne nalaze treba biti strpljiv, po potrebi davati Ventolin. To može potrajati mjesecima. Nemojte davati stariju djecu u kolektiv. U slučaju pojave povišene temperature javite se ponovno liječniku. Tuberkuloza? Teorijski moguće, no ovim putem se ne može planirati daljnje postupanje i pretrage. Držite se savjeta koje Vam daje obiteljski liječnik.