Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mala tjelesna masa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Olga

07.04.2006. 08:26

Molim Vas da mi odgovorite da li je moje dijete ispod granice sa tjelesnom težinom za svoju dob?
Ima 2 godine, visoka je 87cm i teška 11,5kg?

Unaprijed Vam se zahvaljujem!

Dr. Darko Richter

07.04.2006. 10:57

Težinom je na 25. centilu, visinom između 50, i 75. centila. Ovako gledano, nije nenormalna, ali, to ovisi o tome kako je izgledala ranije. Sada mi liči da se sprema na manekensku karijeru.

Olga

07.04.2006. 16:15

Zahvaljujem se na Vašem brzom odgovoru, međutim niste me baš utješili.
Naime rođena je u 39 tjednu gestacije, prirodnim porodom iz održavane trudnoće, 2780 težina i 47 dužina.
Do šestog mjeseca je sve nadoknadila i po priručnicima koje sam dobila u bolnici ,bila je u sredini. Međutim uslijedile su česte upale grla gdje redovito izgubi na težini. Sa godinu dana imala je 9.100kg i 73cm.
Kad ju usporedim sa njezinim vršnjacima visina je ok u većini slučajeva je i viša a što se kilaže tiče izgleda mi da joj treba koja kila više.

Molim Vas za mišljenje i savjet, strahovito sam opterećena i mislim da je mršava.

Dr. Darko Richter

07.04.2006. 21:04

U odnosu na visinu,mogla bi glatko imati 12,5 kg. Na rođenju je bila težinom gdje i sada, ali tada je i visinom bila na odgovarajućoj, nižoj krivulji. Dakle, sada je težinom razmjerna porođajnoj težini, ali je visinom krenula brže. To vidite i sami (valjda ste vidjeli i neke njezine vršnjake), ali svejedno pitate. Zato ne znam koji savjet tražite.

Olga

08.04.2006. 15:30

Poštovani dr.Richter,
zanima me da li bih trebala dati joj neke vitamine za apetit i imunitet?! i koje?
Ili bih trebala sve prepustiti prirodi?!
Možda bi Vam bila korisna informacija da ja imam 30 godina, visoka sam 162cm i imam 47kg, suprug ima 34godine visok je 185cm i ima 93kg.
U dogovoru s pedijatrom kćerki smo davali multivitamine Infant formula 1ml dnevno,nisam primjetila da joj je to išta pomoglo. Vrlo često ima upalu grla (do tri puta mjesečno ) i svaki put dobije antibiotike, sve je uredu sa apetitom dok ih ne počne piti, čim krenemo sa antibioticima izgubi apetit. I tako u krug. Ne ide u jaslice čuva ju baka.
Inače vrlo aktivno dijete, izuzetno inteligentna, razgovjetno priča...
Ne znam da li bi pomoglo da operira krajnike i u kojoj se to dobi djeteta najranije može napraviti.

Lijep pozdrav

Dr. Darko Richter

08.04.2006. 23:49

Jedino sigurno znam da joj nikakvi vitamini ne mogu smanjiti rast, povećati kilažu niti promijeniti imunost. O tonzilektomiji odlučuje otorinolaringolog, ali to svakako nije uobičajeni zahvat za dob od 2 godine. Meni se čini da je dijete, takvo kakvo je sada, bilo i prije nego je počelo dobivati angine, a i te angine su subjektivna procjena onoga tko vam kaže da ih ima, a zatim slijedi još jedna procjena, koja je individualna, o davanju terapije. Možda ja na bih kazao da ima anginu, možda ne bih kazao da joj treba antibiotik, no to sve ne bi bitno promijenilo na stvari. Ona bi, sa mnom ili nekim drugim pedijatrom, bila na svojim, istim centilnim krivuljamal. Meni nije jasno zbog čega se ne možete smiriti. Dijete želi biti manekenka.

Olga

09.04.2006. 14:23

Hvala Vam na strpljenju ,
Sudeći po vašim odgovorima izgleda da nemam razloga za brigu i paniku.
Pa na kraju ni ja nisam neka "gromada" od žene, mora od nekoga i gene naslijediti ali svejedno htjela sam čuti i drugo mišljenje.

Zahvaljujem se dr.Richter

Olga

20.04.2006. 14:35

Poštovani dr.Richter,
evo moja kćer je opet na antibioticima(CEPOREX).
08.03.Je imala "upalu grla"(AMOXIL) 11.03. je završila na pedijatriji pod visokom temperaturom,povraćanje i proljev.Primala je infuziju i ne znam točno koji antibiotik, po otpustu iz bolnice još kroz četiri dana davali smo joj SINERSUL. Nalazi svi uredu(bris grla,bris nosa,negativno na salmonelu,rota virus i sl.) dijagnoza-GASTROENTEROCOLITIS ako sam dobro napisala.
I evo od 18.04. opet temperatura, curi nos,slabo jede.

Pošto smo iz Osijeka da li nam možete nekoga od specijalista preporučiti da napravimo detaljniji pregled, ako postoji mogućnost došli bi i kod Vas?!

Lijep pozdrav!