Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Molim vas za mišljenje! EGDS


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivki

01.05.2014. 22:00

Poštovani moja djevojčica sada ima 4 god, rođena je kao nedonošće i od samog početka muku mučimo sa gastroezofagealnim refluksom, usto je alergična na velik broj namirnica ponajviše na pšenicu,mlijeko,jaja. Već više od godine dana ne konzumira namirnice koje joj smetaju a nedavno joj je napravljena gastroskopija pa vam donosim nalaz u cjelosti i molim vas za mišljenje.
EGDS: u općoj anesteziji, jednjak ružičaste sluznice, u području kardije minimalna hipermija. Želudac urednih nabora, ružičaste sluznice, nešto vulnerabilnije sluznice. Piloruis pravilan. Bulbus duodeni ružičaste sluznice. Uzete biopsije.
MIKROSKOPSKI OPIS: Sluznica dvanaesnika: Materijal je dijelom oštećen, vide se resice koje su dijelom oštećene u višim dijelovima resica. Kripta djeluju pravilno. Na 100 enterocita je pokoji rijetki intraepitelni limfocit. U lamini propiji je srednje obilan mononuklearni upalni infiltrat koji je ponegdje obilniji.
Sluznica želuca: Vide se foveole obložene pravilnim epitelom te pravilne žlijezde u kojoj se nađe pokoja parietalna stanica. U lamini propiji uz edem i krvarenje je oskudan mononuklearni upalni infiltrat koji je ponegdje srednje obilan. U sluzi među foveolama ne nalazim štapićaste HLO mikroorganizme.
Treći komadić je djelić sluznice po tipu sluznice želuca. Vide se foveole obložene pravilnim epitelom te pravilne žlijezde. U lamini propiji je srednje obilan mononuklearni upalni infiltrat koji je ponegdje obilan uz dosta eozinofila te pokojeg neutrofila. nađe se i krvarenje. nema intestinalne metaplazije.

Unaprijed se zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.05.2014. 00:05

Nalaz ukazuje da postoje upalne promjene blažeg stupnja. Ne nalazi se bakterija koje bi mogle biti uzrokom upale. Ako niste, treba isključiti glutensku enteropatiju (celijakiju) - no u svakom slučaju daljnja dijagnostika i liječenje svakako treba biti od strane pedijatrijskog gastroenterologa koji prati dijete i ima uvida u cjelokupnu sliku (rast, razvoj, ostali nalazi).