Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Temperatura, jak kašalj i nema apetita


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Čoksa

06.12.2010. 20:26

Poštovani doktore,

Zanima me vaše mišljenje o sljedećem.

Imam sina od 3 god. koji je do sada bio dosta zdravo dijete. Prije mjesec dana je krenuo u vrtić, počelo je curenjem nosića. Prije 10 dana jednu noć povraćao, ujutro je dobio temperaturu 38.5 koja je trajala jedan dan. Bio je vikend (subota). U pon smo bili kod pedijatrice koja je utvdila da sje s njim sve uredu i u utorak se vratio u vrtić. U četvrtak je iz vrtića došao sa temperaturom. 39.3 (Nitko u vrtiću nije skužio da mi dijete gori?!?) U petak ujutro smo odmah otišli kod pedijatrice, bila je zamjena. Zamjenska pedijatrica nam je prepisala Dalsy sirup i Klavocin antibiotik. Grlo je u redu iako njega kašalj po noći guši. Toliko se zna zakašljat da mi se čini da će povratit. Kupili smo mast od doktora Theissa i mažemo mu prsa i leđa s tim 3-4 puta na dan i čini se kao da to malo pomaže. Ali danas četvrti dan i dalje je temperatura tu. 38.3 Spustimo ju, pa se opet digne oko 39, pa opet spustimo, par sati mir i onda opet oko 38.5 i tako već 4 dana. Kad temerature nema on je veseli i zaigran dječak, ali ništa ne želi jesti. Inače je jako težak za jelo ali sad pogotovo. Danas cijeli dan ništa nije jeo samo traži piti. Jako sam zabrinuta i ne znam šta mi je više činiti. Zašto je ta temperatura još uvijek tu iako već 4 dana pije antibiotik. Da li nas je doktorica trebala poslati na vađenje krvi?

Ne znam više šta bi napravila, borimo se s kašljem, borimo se s temperaturom, ali ne znam kako da se borim s tim ne jelom. To me jako zabrinjava jer on s 3 god i 98cm ima samo 12kg. Bili smo na pretragama kod gastroenterolga, svi govore s njim je sve uredu. Nikakva hrana mu ne smeta, ali on jednostavno ne želi jesti. Uz uporne borbe uspijevamo da bar nešto pojede, ali sad kad je bolestan ne želi ništa. Jutros sam mu 3 doručka promijenila neće. 3 ručka on neće, čak ni domaću juhicu koju inače za čudo voli.

Doktore pomozite mi molim vas i recite kako da pomognem svom djetetu? Kako da se riješimo ove bolesti i kako da on nešto pojede.

Hvala,
Zabrinuta mama.

Darko Richter, dr. med.

06.12.2010. 21:20

Nije bitno što sada ne jede, već je bitno da pije. Za jelo ima vremena još jedno 90 godina, a za piti je kriza već nakon pola dana, osobito u temperaturi.

Čoksa

07.12.2010. 13:25

Nekako sam i mislila da ćete tako odgovoriti, ali meni nije lako gledati njega koji inače jako slabo jede kako sad ne jede baš ništa.

Temperatura je i dalje tu. Kašalj se činilo da se na jedan dan smirio, a sad je posao još gori. Dok je tako jako kašljao stavila sam mu ruku na leđa da ga malo potapšam i osjetila sam hroptanje na leđima između lopatica. Na pregledu je pedijatrica rekla da grlo nije upaljeno, ali on tako kašlje da je to strašno za slušat. Nosić ne curi, ali osjetim da je pun, čistimo ga fiziološkom i aspiratorom. Izlazi iz njega prozirno-bijela gusta sluz.

Jel mi možete još samo reći da li bi bilo poželjno napraviti neku pretragu? Izvaditi krv, urin? Nešto treće?

Darko Richter, dr. med.

07.12.2010. 14:25

Sada SE, CRP i KKS, zatim odmah terapija: antibiotik (npr. Zinnat, Sumamed, Klavocin) u poštenoj dozi, tj. najvišoj mogućoj dozi za dob i težinu.

Čoksa

07.12.2010. 15:05

On je od petka na antibiotiku. Klavocin, 3,5ml svakih 12 sati. Ima 3 god i 12kg.

To smo dobili bez ikakvih nalaza, vađenja krvi. Doktorica ga je samo poslušala i grlo pogledala.

Danas idemo opet na pregled jer se situacija od petka nije ništa popravila, temperatura dolazi i do 39.5.

A što je s tim jakim kašljem? Jeli dovoljno što mu mažemo prsa i leđa s dr. Theiss Mucoplant masti?

Darko Richter, dr. med.

07.12.2010. 16:55

Ja bih mu bio dao 2×5 ml, jer se može ići i do 90 mg/kg amoksicilina, makar piše samo 45 mg/kg.
Ovako, vjerojatno treba promijeniti antibiotik.

Čoksa

08.12.2010. 00:25

Bili smo danas na kontroli. Vratila se naša pedijatrica.

Moj maleni zvrk koji je inače jako živahan dječak je zaspao u čekaonici. Pedijatrica je rekla da je lošeg općeg stanja i odmah nas uputila u dječju bolnicu Kantrida (mi smo u Rijeci).

Došli smo gore, odmah su mu temperaturu izmjerili koja je bila 38.8 a danas mu je najveća bila 37.6. Dali su mu Lupocet čepić. Izvadili krv iz vene i poslali na rengen pluća.

Nalaz krvi je uredu osim što je CRP povišen, 10.2

Nalaz rengena kaže ovako: Srce normalne veličine rdg kompenzirano.
Hilusi su krupni, hiperemični.
Lijevo bazalno parakardijalno te hiloapikalno na istoj strni se difencira mrljasta konsolidacija plućnog parenhima u smislu uplano-infiltrativnog procesa.
Difuzno je pojačan peribronhovaskularni plućni crtež. Dijafragma dobro svedena, alt.f.c sinusi su slobodni.

Dijagnoza: J18.0 - Bronhopneumonija, nespeicifirana.

Dobili smo Sumamed, 1x5ml max 5 dana. I dalje piti Klavocin do ukupno 7 dana (znači još 2 dana). Kontrola kod pedijatra, u slučaju perzistiranja febriliteta javiti se na Kliniku.

Eto to bi bilo to. Očito da je moja briga bila opravdana jer meni zvrk nikad do sad nije imao toliku temperaturu danima uz taj strašni hroptavi kašalj.

Darko Richter, dr. med.

08.12.2010. 10:35

Upala pluća, prema nalazu ili virusne etiologije, ili uz virus, ima i bakterisjku,ali ne duboku, infkeciju same sluznice bronha.
Dalje kako su vam rekli. Taman je sam počeo rješavati stvari.

Čoksa

08.12.2010. 19:50

Hvala vam doktore happy

Lusilu

30.04.2014. 12:15

Poštovani,
Imam sličan problem sa djevojčicom od 1 godinu.
Prije mjesec dana krenula je u vrtić, počelo je curenjem nosića, upalom uha, nakon toga čak je pretpostavljen laringitis. Pila je Augmentin od kojeg je dobila strašan proljev te smo joj ga prestali davati. Nakon nekoliko dana je dobila temperaturu 38.5 koja traje već 5 dana, spuštamo ju Ibuprofenom. Pedijatrica ju je pregladala i rekla da je sve ok, međutim na moje inzistiranje napravljen je krvni nalaz i nalaz urina. Iz krvnog nalaza se vidi da su povišeni leukociti, mokraća je u redu međutim tada je vidjela da joj je uho malo upaljeno te nam je dala amoksicilin. Prvu dozu (7,5 ml, curica ima 9 kg) popili smo sinoć te je već jutros imala mekanu stolicu. Također je jučer počela kašljati i hroptiti (pogotovo u snu). Ponekad mislim da će se ugušiti od silnog kašlja. Temperatura je i dalje visoka, spuštamo ju I dalje Ibuprofenom. Kad temerature nema ona je vesela ali ništa ne želi jesti. Inače još uvijek doji i za krutu hranu je i prije bilo problema, sada još i više. Također, da napomenem, alergična je na kravlje mlijeko, taman smo trebali ponovo na testiranje kada se razboljela (alergija se manifestira kroz krv u stolici).

Ne znam više šta bi napravila, borimo se s i kašljom i temperaturom, mala je i ne može reći da li ju što boli.

Doktore molila bih Vas da nam pomognete i kažete Vaše cjenjeno mišljenje.

Hvala,
Zabrinuta mama.

Lusilu

01.05.2014. 22:00

Poštovani,
nastavno na prethodni mail, danas su nam se pojavile nitasti tragovi krvu u stolici (sa 2 mjeseca kćer je također pila Amoksicilin i imala je krv u stolici , tada nam je dijagnosticirana alergija na kravlje mlijeko). Temperaturu danas više nema. Molila bih vaše mišljenje, da li je možda alergija na penicilin??
Unaprijed hvala i lijepi pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.05.2014. 00:05

Uh, teško ću moći nešto savjetovati ovim putem. Alergija na amoksicilin vjerojatno nije, vjerojatnije je da je sluznica oštećena antibiotikom ili virusom koji može raditi sve ove smetnje. Povišeni lukociti bez konkretnih brojki i nekih drugiha nalaza (npr CRP ili sedimentacija) mi ne govore ništa. Dobro je da je bez temperature, pratite opće stanje, čistite nos, neka uzima puno tekućine i spava s povišenim uzglavljem...