Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Učestali proljev


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

biljana11

05.05.2014. 10:10

Poštovani,

moja djevojčica ima 19 mjeseci, i jako je dobro napredovala do prije mjesec dana. Od tada povremeno ima proljev i povraća,pa lagano izgubi na težini pa je onda vrati, nisu to velike oscijalacije ali mene to plaši. U posljednjih tjedan dana, 4 puta je povratila a proljeve ima jako često. Bili smo kod doktorice i na krvnim pretragama, nalazi su bili u redu pa je rekla da je to želučana viroza i da bi to trebalo proći.Za vikend smo prošli bez povraćanja i proljeva, međutim jutros se probula pelena je bila puna svijetlo smeđe stolice toliko obilne da je prošlo i na body i pidžamicu, a kiselina se osjetila u cijeloj sobici. Moram napomenuti da svaki put prije povraćanja ili proljeva podriguje na "pokvarena jaja" i tako isto ima vjetrove. Od kad ima proljev i povraća, odbija hranu običnu nego samo traži svoje mlijeko (još je na Bebimilu Junior), čokoladu ili grickalice, jako puno vode pije.

Obzirom da od rođenja ima trbuščić napuhnut, pitala sam doktoricu da je pošalje na pretrage alergotestiranja ona je rekla da se prije 2 godine to ne radi. Međutim, dijete mi reagira na mlijeko (kravlje) i mliječne proizvode, svaki put dobije proljev ili povrati,ne pokazuju se osipi. U vrtiću stalno za doručak dobivaju mlijeko, sirne namaze ili maslac. Iako im kažem da reagira na to, da joj radije daju samo kruh, ne žele prestati s time dok ne dobiju potvrdu od doktora da je alergična na mliječne proizvode. A doktorica neda potvrdu dok ne napravi alergo testiranje za koje kaže (kako sam već napisala) da se ne radi prije 2 godine starosti. Moram napomenuti da otac od djeteta ne jede mliječne prozivode (jer onda povraća i ima proljev, odnosno alergiju) osim mlijeka. Isto moram napomenuti da moja majka i brat imaju dijabetes.

Ja stvarno više ne znam što raditi....da li sve to može biti od alergije na mliječne prozivode (kad se može napraviti alergo testiranje)? Da li je stvarno želučana viroza koja predugo traje? Da li postoji neka dijeta za djecu od 19 mjeseci? Pomozite doktore, jer ja više ne znam što da radim.

Hvala na odgovoru, zabrinuta mama

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.05.2014. 13:30

Preporučujem pregled gastroenterologa koji će napraviti program pretraga. Treba isključiti alergiju na određene vrste namirnica, pregledati stolicu bakteriološki, isključiti celijakiju... Obzirom na podatke iz obitelji, može biti riječi o nepodnošljivosti mliječnog šećera (laktoze), pri čemu mliječne prerađevine ne rade problema (nema laktoze). Izbjegavajte slatku hranu i pića, uvedite probiotik i zamolite uputnicu za pregled gastroemnetrologa.