Aktivnost gena može predvidjeti teške nuspojave liječenja melanoma


Aktivnost gena može predvidjeti teške nuspojave liječenja melanoma

Obrazac aktivnosti u određenim genima odgovornim za izgradnju proteina poznatih kao tirozin kinaze slezene može predvidjeti koji će pacijenti s melanomom vjerojatno imati teške nuspojave imunoterapije namijenjene liječenju najsmrtonosnijeg raka kože, pokazuje nova studija.

Imunoterapijski lijekovi poput nivolumaba i ipilimumaba dizajnirani su za blokiranje kontrolnih točaka, čineći stanice raka ponovno vidljivijima T stanicama.

Međutim, više od trećine pacijenata s melanomom koji primaju inhibitore kontrolnih točaka razvijaju nuspojave koje su toliko ozbiljne da ugrožavaju njihovu kvalitetu života i sposobnost nastavka terapije. Nuspojave najčešće uključuju neki oblik upale, znak preaktivnog imunološkog odgovora. Bolesnici mogu doživjeti teške kožne osipe, proljev ili hipertireozu. Ozbiljnije nuspojave mogu uključivati ​​toksičnost jetre, kolitis i reumatoidni artritis.

U ovom istraživanju znanstvenici su otkrili da je čak i prije nego što je počelo liječenje pacijenata, aktivnost gena koji kontroliraju proizvodnju slezene tirozin kinaze predvidjela 83 posto pacijenata s melanomom koji su na kraju razvili teške nuspojave kombinirane imunoterapije nivolumabom i ipilimumabom.

Jednako tako, znanstvenici su otkrili da ovaj pojačani genski potpis, što je dokazano proizvodnjom tirozin kinaze slezene ili SYK puta, nije ometao učinkovitost terapija u sprječavanju ponovnog pojavljivanja melanoma. Utjecaj je bio povezan samo s nuspojavama.

Rezultati ove studije pokazuju da bi povećana aktivnost gena u putu tirozin kinaze u slezeni mogla biti temelj mogućeg krvnog testa koji identificira pacijente s melanomom koji su najosjetljiviji na teške nuspojave imunoterapije, i puno prije nego što započnu liječenje.

Izvor:
Clinical Cancer Research