Akutna ozljeda bubrega povezana s povećanim rizikom od demencije


Akutna ozljeda bubrega povezana s povećanim rizikom od demencije

Akutna ozljeda bubrega povezana je s povećanim rizikom od razvoja demencije, ukazuju rezultati nove studije provedene u Švedskoj. Akutna ozljeda bubrega, iznenadno pogoršanje funkcije bubrega, relativno je česta u starijih ljudi i povezana je s povećanim morbiditetom i mortalitetom. 

Inače, prethodne studije ukazale su na potencijalnu vezu između akutne ozljede bubrega i ozljede mozga.

Rezultati studije pokazali su da su osobe koje su pretrpjele akutnu ozljedu bubrega imale 49 posto veći rizik od razvoja bilo kojeg oblika demencije. Kada se svaki tip demencije analizira zasebno, povećanje rizika iznosilo je 88 posto za demenciju s Lewyjevim tjelešcima ili demenciju uzrokovanu Parkinsonovom bolešću, 47 posto za vaskularnu demenciju i 31 posto za Alzheimerovu bolest. Povećanje rizika bilo je veće u osoba s teškim oštećenjem bubrega koje su zahtijevale hospitalizaciju ili bolničko liječenje.

Smatra se, da ovo otkriće upućuje na to da akutna ozljeda bubrega nije samo izolirani događaj koji utječe na funkciju bubrega, već može imati šire implikacije, posebice na zdravlje mozga. Također, smatra se, da identificiranje akutne ozljede bubrega kao čimbenika rizika za demenciju može dovesti do ranije intervencije, preventivnog liječenja i bolje skrbi za pacijente.
Izvor:
Neurology