Bakterije mliječne kiseline mogu spriječiti razvoj raka vrata maternice

Rezultati nove studije ukazuju da bi bakterije mliječne kiseline mogle spriječiti razvoj raka vrata maternice. Inače, rak vrata maternice četvrti je najčešći rak među ženama u svijetu, s približno 600.000 slučajeva godišnje.
Glavni uzročnik raka vrata maternice je humani papiloma virus (HPV), a njegova je stopa incidencije naglo opala u razvijenim zemljama zbog napora cijepljenja.
Međutim, u zemljama u razvoju gdje cijepljenje predstavlja izazov, rak vrata maternice i dalje je raširen, što naglašava potrebu za novim metodama prevencije.
Poznato je da su bakterije mliječne kiseline najzastupljenije korisne bakterije u ženskoj vagini. Ranije se znalo samo da one inhibiraju već razvijene stanice raka vrata maternice, no ova je studija otkrila novi mehanizam putem kojeg bakterije mliječne kiseline inhibiraju napredovanje raka u pretkancerogenom stadiju.
Naime, bakterije mliječne kiseline luče mliječnu kiselinu, koja sprječava djelovanje virusa i inhibira ne samo samoreplikaciju normalnih matičnih stanica, već i početni proces transformacije iz matičnih stanica u stanice raka.
Izvor:
DGIST