Češnjak može pomoći u snižavanju krvnog tlaka


Češnjak može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Prema rezultatima nove studije, fitokemikalije češnjaka povezane su sa sniženjem krvnog tlaka, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdile dugoročne koristi primjene češnjaka kod hipertenzije.

Istraživanje je istaknulo korisne učinke spojeva koji sadrže sumpor koji se nalaze u češnjaku, posebice aliina, koji čini oko 2,3% svježih lukovica češnjaka. Spojevi poput S-alil merkaptocisteina (SAMC), S-alilcisteina (SAC), alil metil sulfida (AMS) i alil merkaptana (AM) dokazano imaju antikancerogene i druge zdravstvene prednosti. Češnjak također sadrži terpenoide, flavonoide, steroide i saponine.

Jedan ključni spoj, alicin, ima nekoliko zaštitnih učinaka na srce. Pomaže u sprječavanju smrti stanica, smanjuje oksidativni stres i bori se protiv upale. Alicin također pomaže u opuštanju krvnih žila, povisuje "dobar" HDL kolesterol i snižava "loš" LDL kolesterol i razinu ukupnog kolesterola. Može smanjiti povećanje srčanog mišića i oksidativni stres, koji su povezani sa srčanim bolestima. Također je utvrđeno da alicin smanjuje zgrušavanje krvi i visoki šećer u krvi.

Osim toga, alicin pomaže u regulaciji krvnog tlaka širenjem krvnih žila putem različitih mehanizama, uključujući proizvodnju dušikovog oksida (NO). Također smanjuje ekspresiju štetnih receptora i proteina, dok povećava zaštitne faktore poput Nrf2.

Jednako tako, dokazano je da alicin smanjuje nakupljanje ožiljnog tkiva u srcu i smanjuje rizik od aritmija. Drugi spoj češnjaka, ajoen, može spriječiti zadebljanje stijenki krvnih žila, što je uobičajeno kod hipertenzije i ateroskleroze. Ajoene dobro djeluje u kombinaciji s alicinom na snižavanje krvnog tlaka.

Na kraju, gama-glutamilcistein (GGC) koji se nalazi u češnjaku također pomaže proširiti arterije i sniziti krvni tlak u kombinaciji s alicinom. 

Smatra se, da bi naknadna istraživanja trebala potvrditi dugoročne dobrobiti i optimalnu upotrebu češnjaka.

Izvor:
Nutrients