Ciljana terapija omogućava remisiju ulceroznog kolitisa


Ciljana terapija omogućava remisiju ulceroznog kolitisa

Prema rezultatima nove studije, ciljana terapija lijekovima koju su razvili američki znanstvenici sa Cedars-Sinai sigurna i učinkovita u pomaganju osobama s umjerenim do teškim ulceroznim kolitisom da postignu kliničku remisiju.

Ulcerozni kolitis je vrsta upalne bolesti crijeva (IBD) koja oštećuje probavni trakt, uzrokujući grčeve u trbuhu, proljev, gubitak težine i rektalno krvarenje. Pogađa čak 900.000 ljudi u SAD-u, a trenutni tretmani često su samo minimalno učinkoviti.

Smatra se, da bi nova terapija mogla imati značajan utjecaj na liječenje ulceroznog kolitisa i IBD-a općenito. Naime, nova je terapija generirana na temelju koncepta precizne medicine, ima protuupalno i antifibrotično djelovanje, te predstavlja potencijalnu prekretnicu u liječenju ulceroznog kolitisa.

Radi se o tulisokibartu, monoklonskom protutijelu osmišljenom za ciljanje i blokiranje proteina zvanog TL1A, koji može pridonijeti težini ulceroznog kolitisa. Protutijelo smanjuje upalu i ciljano djeluje na fibrozu, koja uzrokuje mnoge komplikacije i težinu bolesti.

Za razliku od drugih terapija za upalnu bolest crijeva (IBD) koje mogu pogoršati upalu ili potisnuti prirodne protuupalne reakcije tijela, tulisokibart modulira upalu i tjelesne protuupalne mehanizme, a ovo dvostruko djelovanje moglo bi dovesti do uravnoteženijeg i učinkovitijeg liječenja ulceroznog kolitisa.

Izvor:
The New England Journal of Medicine