Crijevna mikrobiota ima ključnu ulogu u učinkovitosti cjepiva protiv rotavirusa


Crijevna mikrobiota ima ključnu ulogu u učinkovitosti cjepiva protiv rotavirusa

Prema rezultatima nove studije, određene vrste crijevnih bakterija mogu spriječiti učinkovitost cjepiva protiv rotavirusa. Naime, pokazalo se, da crijevna mikrobiota može utjecati na reakciju na cjepivo protiv rotavirusa i ponekad rezultirati da djeca ostanu sklona na rotavirusnu infekciju i teške bolesti unatoč cijepljenju.

Rotavirus je virus koji se lako širi među dojenčadi i malom djecom, uzrokujući jak proljev, povraćanje, vrućicu i bolove u trbuhu. Djeca koja su zaražena rotavirusnom bolešću mogu dehidrirati i može im biti potrebna hospitalizacija. Cjepiva protiv rotavirusa pokazala su se vrlo učinkovitima u zaštiti djece u SAD-u i Europi, no imaju relativno nisku učinkovitost u nekim nerazvijenim zemljama.

Cjepiva protiv rotavirusa oralno se primijenjuju, te živi, ​​atenuirani virusi moraju zaraziti crijeva svog domaćina kako bi izazvali zaštitni imunitet. Zaštita koju pružaju cjepiva protiv rotavirusa vrlo je različita među pojedincima što navodi znanstvenike na hipotezu da sastav crijevne mikrobiote, utječe na učinkovitost cjepiva protiv rotavirusa.

Ova studija utvrdila je da sastav mikrobiote utječe na učinkovitost cjepiva protiv rotavirusa, pri čemu bi Clostridium perfringens mogao biti jedan od skupine mikroba, uključujući druge bakterije i viruse, koji mogu utjecati na infekciju i, posljedično, na imunološke odgovore izazvane virusima cjepiva protiv rotavirusa.

Izvor:
Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology