Fermentirani sok od brusnice smanjuje upalu i podržava zdravlje crijeva kod upalne bolesti crijeva


Fermentirani sok od brusnice smanjuje upalu i podržava zdravlje crijeva kod upalne bolesti crijeva

Brojne dosadašnje studije izvijestile su da frakcije izolirane iz brusnica imaju protuupalna, antioksidativna, antimikrobna, antiproteolitička i antikancerogena svojstva. Nova studija pokazala je da korištenje fermentiranog soka od brusnice, može neizravno pozitivno utjecati na zdravlje crijeva modulacijom oralnog mikrobioma te može pomoći u ublažavanju upale kod upalne bolesti crijeva (IBD).

Naime, fermentirani sok od brusnice potiče rast oralnih laktobacila i inhibira rast oportunističkih oralnih patogena Candide, Streptococcus mutans i parodontopatogena te smanjuje upalu, oralnu destruktivnu proteolizu i opterećenje zubnog mikrobnog plaka.

Smatra se, da brusnice kao potencijalni prebiotik i protuupalna tvar mogu imati pozitivne učinke na zdravlje crijeva. Također, one mogu biti korisne za crijevnu sluznicu balansiranjem crijevne mikrobiote te smanjenjem proteolitičke upale.

Izvor:
Nutrients