Heparin bi mogao poslužiti kao protuotrov za otrov kobre


Heparin bi mogao poslužiti kao protuotrov za otrov kobre

Znanstvenici sa University of Sydney i Liverpool School of Tropical Medicine došli su do izvanrednog otkrića: često korišteni  antikoagulans, heparin, može se prenamijeniti kao jeftini protuotrov za otrov kobre.

Kobre godišnje ubiju tisuće ljudi diljem svijeta, a možda još stotinu tisuća ozbiljno je ozlijeđeno nekrozom – smrću tjelesnog tkiva i stanica – uzrokovanom otrovom, što može dovesti do amputacije.

Inače, trenutačno liječenje protuotrovom je skupo i ne liječi učinkovito nekrozu mesa na mjestu ugriza. Naime, trenutni protuotrovi uglavnom su neučinkoviti protiv teškog lokalnog otrovanja, koje uključuje bolno progresivno oticanje, mjehuriće i/ili nekrozu tkiva oko mjesta ugriza. To može dovesti do gubitka funkcije ekstremiteta, amputacije i doživotne invalidnosti.

Valja spomenuti, da od posljedica zmijskog ugriza umire svake godine do 138.000 ljudi, a još 400.000 ima dugoročne posljedice ugriza. Dok je broj pogođenih kobrama nejasan, u nekim dijelovima Indije i Afrike, vrste kobra čine većinu slučajeva ugriza zmija.

Smatra se, da bi ovo otkriće moglo drastično smanjiti strašne ozljede od nekroze uzrokovane ugrizima kobre – a moglo bi i usporiti otrov, što bi moglo poboljšati stope preživljavanja.

Izvor:
Science Translational Medicine