Ifinatamab derukstekan pokazuje obećavajuće rezultate u liječenju uznapredovalog raka pluća malih stanica


Ifinatamab derukstekan pokazuje obećavajuće rezultate u liječenju uznapredovalog raka pluća malih stanica

Konjugat protutijela i lijeka ifinatamab derukstekan (I-DXd) pokazao je klinički značajne odgovore u prethodno liječenih pacijenata s rakom pluća malih stanica u ekstenzivnom stadiju (ES-SCLC), ukazuje nova studija.

Pacijenti u studiji dobivali su ifinatamab derukstekan u dvije različite doze koje su pokazale klinički značajnu učinkovitost kod prethodno intenzivno liječenih pacijenata s rakom pluća malih stanica u ekstenzivnom stadiju, pri čemu je doza od 12 mg/kg pokazala približno dvostruko veću stopu objektivnog odgovora od doze od 8 mg/kg.

Prema najnovijim podacima, rak pluća malih stanica (SCLC) čini 10-15% svih karcinoma pluća. Karakterizira ga agresivno napredovanje bolesti i sklonost metastaziranju u više organa i limfnih čvorova. Približno 70-80% bolesnika sa SCLC ima rak pluća malih stanica u ekstenzivnom stadiju (ES-SCLC), u početnoj dijagnozi. Iako je većina slučajeva ES-SCLC u početku osjetljiva na kemoterapiju, često dolazi do lokalnog ili udaljenog recidiva, što rezultira lošom prognozom. 

Na temelju ovih rezultata, doza od 12 mg/kg odabrana je kao optimalna doza za monoterapiju raka pluća malih stanica (SCLC).

Izvor:
International Association for the Study of Lung Cancer