Imunoterapija daje potpuni odgovor u stadiju IV raka pluća


Imunoterapija daje potpuni odgovor u stadiju IV raka pluća

Približno 20% pacijenata s rakom pluća ima metastaze na mozgu u trenutku dijagnoze, što je povezano s lošijom prognozom i negativno utječe na kvalitetu života. Pojava novih sustavnih mogućnosti liječenja, kao što su inhibitori imunoloških kontrolnih točaka (ICI) i ciljane terapije, promijenila je prognozu za bolesnike s rakom pluća u stadiju IV.

Primjena radioterapije cijelog mozga (WBRT) te druge linije liječenja s inhibitorom imunološke kontrolne točke, može pomoći da se postigne intrakranijalni i ekstrakranijalni potpuni odgovor, pokazuje slučaj 51-godišnjeg muškarca kojemu je dijagnosticiran stadij IV raka pluća nemalih stanica (NSCLC) i metastaze na mozgu.

Spomenuti pacijent, trenutno ima ukupno preživljenje od 87 mjeseci i preživljenje bez progresije bolesti od 73 mjeseca, održavajući optimalnu kvalitetu života.

Rak pluća vodeći je uzrok smrti povezanih s rakom u svijetu, s procijenjenih 1,8 milijuna smrti (18%) u 2020.. Bio je odgovoran za oko 2,2 milijuna novih slučajeva raka u 2020., što ga čini drugom najčešćom dijagnozom raka nakon raka dojke.

Rak pluća nemalih stanica (NSCLC) čini 80-90% svih slučajeva raka pluća, a velika većina se dijagnosticira u uznapredovalim stadijima, s procijenjenom petogodišnjom stopom preživljenja od oko 18-21%. Nedavna dostupnost ciljanih terapija i imunoterapije s inhibitorima kontrolnih točaka (ICI) značajno je poboljšala prognozu pacijenata sa navednim karcinomom.

Izvor:
Oncoscience