Kako konzumacija kave i čaja utječe na rizik od demencije kod hipertoničara


Kako konzumacija kave i čaja utječe na rizik od demencije kod hipertoničara

Konzumacija kave i čaja povezana je s rizikom od demencije u cjelokupnoj populaciji, s najmanjim rizikom uočenim kod hipertenzivnih osoba koje su pile 0,5-1 šalicu kave ili 4-5 šalica čaja dnevno.

Inače, mnoga su istraživanja pokazala da ispijanje kave i čaja može biti povezano s rizikom od hipertenzije i demencije

Hipertenzija pogađa trećinu odraslih u svijetu i povezana je s povećanim rizikom od demencije, osobito Alzheimerove bolesti. Kontrola hipertenzije mogla bi smanjiti slučajeve demencije za 40%.

Kava i čaj, koji sadrže kofein i klorogensku kiselinu, mogu pomoći u sprječavanju demencije neuroprotekcijom i smanjenjem upale. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili učinci ovih pića na rizik od demencije kod hipertenzivnih osoba.

Izvor:
Scientific Reports