Konzumacija agruma poput naranči povezana s 20% manjim rizikom od depresije


Konzumacija agruma poput naranči povezana s 20% manjim rizikom od depresije

Prema rezultatima nove studije, naranče mogu pomoći u borbi protiv depresije. Naime, pokazalo se, da konzumacija jedne naranče srednje veličine dnevno može smanjiti rizik od razvoja depresije za oko 20 posto.

Procjenjuje se da 280 milijuna ljudi diljem svijeta živi s kliničkom depresijom, mentalnim zdravstvenim stanjem koje utječe na raspoloženje i samosvijest osobe.

Postoji niz čimbenika rizika za depresiju, uključujući obiteljsku povijest, hormonalne promjene, druge kronične bolesti i stalni stres. Prošla istraživanja pokazuju da određene promjene načina života mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja depresije. To uključuje tjelesnu aktivnost, pravilan san, upravljanje stresom i zdravu prehranu. Što se tiče prehrane, prethodna istraživanja čak pokazuju da konzumiranje zdrave hrane može pomoći u smanjenju rizika od depresije.

Ovo istraživanje pokazalo je, da je veća količina korisnih bakterija povezana s konzumiranjem citrusnog voća, naime, uočena je korelacija između konzumacije agruma i obilja 15 vrsta u crijevnom mikrobiomu, uključujući bakteriju nazvanu Faecalibacterium prausnitzii. Prijašnja istraživanja pokazuju da je Faecalibacterium prausnitzii korisna za tijelo jer pomaže smanjiti upalu i poduprijeti imunološki sustav.

Valja istaknuti, da konzumacija agruma može potaknuti rast u ljudskim crijevima određenih vrsta bakterija koje utječu na proizvodnju moždanih neurotransmitera koji mogu podići raspoloženje. Ova studija nudi moguće objašnjenje kako jedenje naranči može smanjiti budući rizik od depresije.

Izvor:
Microbiome