Konzumacija alkohola povećava rizik od raka


Konzumacija alkohola povećava rizik od raka

Alkoholna pića bi trebala imati precizniju oznaku s upozorenjem na rizike od raka, ističu američki stručnjaci. Treći vodeći uzrok raka u SAD-u koji se može spriječiti (iza duhana i pretilosti), konzumacija alkohola, povećava rizik od najmanje sedam vrsta raka.

Alkohol je dobro utvrđen uzrok raka koji se može spriječiti i odgovoran je za oko 100.000 slučajeva raka i 20.000 smrtnih slučajeva od raka godišnje u SAD-u.

Bez obzira na vrstu alkohola (pivo, vino ili žestoka pića) koji se konzumira, izravna veza između konzumacije alkohola i rizika od raka dobro je utvrđena za najmanje sedam vrsta raka, uključujući rak dojke, rak debelog crijeva, rak jednjaka, rak jetre, rak usne šupljine, rak ždrijela i rak grkljana.

Što se tiče raka dojke, 16,4% od ukupnog broja slučajeva raka dojke može se pripisati konzumiranju alkohola.

Smatra se, da je konzumacija alkohola vodeći promjenjivi čimbenik rizika od raka.

Izvor:
The U.S. Department of Health & Human Services