Konzumacija kuhanog ili pečenog krumpira može sniziti sistolički krvni tlak
Prema rezultatima nove studije uključivanje konzumacije pečenog ili kuhanog krumpira može pomoći u smanjenju zadržavanja natrija, čak i više od dodatka kalija, te rezultirati većim sniženjem sistoličkog krvnog tlaka.
Nadalje, unatoč uobičajenim zabludama o pomfritu, primijećeno je da porcija pečenog pomfrita od 330 kalorija, nije imala negativan učinak na krvni tlak ili funkciju krvnih žila.
Iako se značajan naglasak često stavlja na smanjenje unosa natrija u prehrani radi bolje kontrole krvnog tlaka i rizika od kardiovaskularnih bolesti, to je samo dio priče. Naime, kalij ima jednako važnu ulogu, a možda je omjer kalija i natrija najvažniji u kontekstu cijele matrice prehrane, jer je krumpirov obrok rezultirao većim smanjenjem zadržavanja natrija nego sam dodatak kalija.
Valja spomenuti, da je krumpir bogat prehrambenim vlaknima i kalijem, te da konzumacija samo jednog srednjeg krumpira zadovoljava približno 10 posto dnevnih potreba odrasle osobe za kalijem.
Inače, kalij je bitan hranjiv sastojak, i povezan je s poboljšanjima kardiovaskularnih i drugih metaboličkih zdravstvenih rezultata - uključujući sniženi krvni tlak u osoba s hipertenzijom.
Izvor:
Nutrients