Konzumacija voća i povrća snižava krvni tlak i rizike za srce
Ljudi koji su dnevnoj prehrani dodali dvije do četiri šalice voća i povrća završili su s nižim krvnim tlakom i smanjenim rizikom od srčanih bolesti, kao i poboljšanim zdravljem bubrega, pokazali su rezultati nove studije.
Smatra se, da bi voće i povrće trebalo biti temelj liječenja za pacijente s hipertenzijom, jer se sva tri cilja - zdravlje bubrega, niži krvni tlak i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti - postižu s voćem i povrćem, uz niže doze lijekova.
Drugim riječima, liječnici bi prvo trebali natjerati ljude da jedu više voća i povrća prije nego što počnu uzimati lijekove za hipertenziju.
Kliničko ispitivanje temeljilo se na prethodnim studijama koje su otkrile da prehrana bogata životinjskim bjelančevinama uzrokuje više razine kiseline u krvi i da zdravlje bubrega trpi jer organ radi prekovremeno kako bi filtrirao te kiseline iz krvi. No, konzumacija voća i povrća smanjuje količinu kiseline u prehrani, a time i količinu kiseline koju bubrezi moraju ukloniti iz tijela.
Izvor:
American Journal of Medicine