Konzumiranje jogurta smanjuje rizik od razvoja hipertenzije


Konzumiranje jogurta smanjuje rizik od razvoja hipertenzije

Ukoliko svojoj prehrani dodate jogurt, a da pritom ne povećate dnevni unos kalorija, možete smanjiti svoj rizik od razvoja hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), ističu rezultati studije, koja je tijekom 15 godina pratila više od 2.000 ispitanika.

Inače, svi sudionici u studiji na početku istraživanja nisu imali povišeni krvni tlak.

Naime, pokazalo se da su ljubitelji jogurta imali manju vjerojatnost da će razviti hipertenziju te da su u prosjeku imali niži sistolički krvni tlak nego osobe koje nisu jele jogurt.

Tako su ispitanici koji su dobili barem 2 posto svojih dnevnih kalorija iz jogurta, imali 31 posto manju vjerojatnost da će razviti hipertenziju.

Sistolički krvni tlak, prvi ili gornji broj kod mjerenja krvnog tlaka, predstavlja visinu tlaka u arterijama kada se srce steže (što se zove sistola) i otpušta krv u aortu.

Izvor:
American Heart Association PR