Konzumiranje povrća u djetinjstvu smanjuje rizik od bolesti dojki


Konzumiranje povrća u djetinjstvu smanjuje rizik od bolesti dojki

Prema rezultatima nove studije konzumiranje povrća i voća, koje je bogato karotenoidima, tijekom djetinjstva, smanjuje kod žena rizik od benignih bolesti dojke

Karotenoidi su grupa pigmenata koja obično ima narančastu, crvenu ili tamno zelenu boju. Smatra se da oni imaju antioksidativna svojstva koja mogu štititi od bolesti. Karotenoidima su bogate sljedeće namirnice: mrkva, slatki krumpir, dinja, špinat i kelj.

Pod benignim bolestima dojke podrazumijevaju se razna nekarcinomska stanja dojke, a neka od njih mogu povećati rizik od raka dojke. Najčešća benigna bolest dojki u tinejdžerica i mladih žena je fibroadenom.

Inače, razdoblje između prve menstruacije i prvog poroda vrlo je osjetljivo za dojke, jer su one tada više osjetljive na okolišne utjecaje.

Izvor:
Pediatrics