Mediteranska prehrana smanjuje rizik od raka dojke za 13 posto


Mediteranska prehrana smanjuje rizik od raka dojke za 13 posto

Sveobuhvatni pregled više studija pokazuje da mediteranska prehrana značajno smanjuje rizik od raka dojke kod žena u postmenopauzi, ističući potencijal prehrane kao strateškog alata za prevenciju.

Mehanizmi na kojima se temelji ovaj odnos mogu uključivati ​​protuupalna i antioksidativna svojstva prehrane, kao i hormonske čimbenike, osobito u žena u postmenopauzi.

Ukratko, rezultati pregleda ukazuju na 13% manji rizik od raka dojke povezan s pridržavanjem mediteranske prehrane, osobito u žena u postmenopauzi. Nije bilo značajnih učinaka za žene u predmenopauzi.

Rak dojke je značajan javnozdravstveni problem i čini značajan udio dijagnoza raka kod žena. Kao takvo, istraživanje učinkovitih strategija prevencije ostaje ključno, usredotočujući se na čimbenike načina života, kao što je prehrana.

Mediteransku prehranu karakterizira visok unos namirnica biljnog podrijetla kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke, u kombinaciji sa zdravim masnoćama iz izvora poput maslinovog ulja i orašastih plodova. Ova dijeta izrazito je bogata antioksidansima, vlaknima i mononezasićenim mastima, a svi su oni povezani s protuupalnim i antikancerogenim učincima koji bi mogli biti posebno važni za smanjenje rizika od raka. Pridržavanje mediteranske prehrane povezano je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i razne oblike raka. 

Izvor:
Health Science Reports