Može li ljuta hrana pomoći u snižavanju krvnog tlaka?
Izgleda da ljudi koji volje ljutu hrana imaju manju potrebu za solju te imaju niži krvni tlak, što potencijalno smanjuje njihov rizik od srčanog i moždanog udara, ukazuje nova studija.
Naime, osobe koje vole ljutu hranu u prosjeku konzumiraju 10,3 grama soli dnevno, dok osobe koje ju ne obožavaju konzumiraju u prosjeku 13,4 grama soli dnevno.
Najveći ljubitelji ljute hrane u odnosu na osobe koje ju najmanje konzumiraju, imaju 8 mmHg niži sistolički krvni tlak te 5 mmHg niži dijastolički krvni tlak.
Smatra se da rezultati ove studije ukazuju da se pomoću unosa ljute hrane može smanjiti unos soli te sniziti krvni tlak, bez obzira na vrstu i količinu hrane.
Od ranije je poznato da osobe koje unose veće količine soli imaju veći rizik od razvoja srčanog udara, zatajivanja srca i moždanog udara.
Također, pokazalo se da se područja u mozgu koja su stimilirana unosom ljute i slane hrane preklapaju te povećana aktivnost u tom dijelu mozga usljed konzumiranja ljute hrane čini ljude manje osjetljivim na sol te stoga oni mogu uživati u hrani s manje soli.
Izvor:
Hypertension