Nova opcija liječenja raka endometrija obećava


Nova opcija liječenja raka endometrija obećava

Najnovije ispitivanje novog lijeka s antitijelima koji daje snažnu kemoterapiju izravno na stanice raka za pacijentice s uznapredovalim ili rekurentnim rakom endometrija kreće dalje kako bi se dalje proučavalo u fazi III ispitivanja. Naime, pokazalo se da lijek sacituzumab govitekan pokazuje kliničku aktivnost u liječenju raka endometrija.

Znanstvenici su izvijestili da je 61% pacijenata imalo smanjenje ciljnih lezija (22% pacijenata ispunilo je kriterij djelomičnog odgovora koji je bio smanjenje veličine tumora za 30% ili više). Kod pacijenata koji su odgovorili na liječenje, karcinomi su ostali stabilni u prosjeku 8,8 mjeseci bez napredovanja.

Inače, rak endometrija (vrsta raka maternice), najčešći je ginekološki rak i šesti najčešći rak u žena u svijetu, s više od 417.000 novih slučajeva i 97.000 smrtnih slučajeva prijavljenih u 2020.

Sacituzumab govitekan vezuje se za stanice raka koje eksprimiraju Trop-2 i potom se internalizira, kasnije oslobađajući SN-38 kidanjem spone koja se može hidrolizirati. SN-38 stupa u interakciju s topoizomerazom I i sprječava ponovnu ligaciju jednostrukog prekida lanca izazvanog topoizomerazom I. Posljedično oštećenje DNK dovodi do apoptoze i smrti stanice.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology