Nova tehnika snimanja točno otkriva agresivni rak bubrega


Nova tehnika snimanja točno otkriva agresivni rak bubrega

Nova studija koju su vodili američki znanstvenici s UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center pokazala je da nova, neinvazivna tehnika snimanja može točno otkriti svjetlostanični karcinom bubrežnih stanica, najčešći oblik raka bubrega. Radi se o 89Zr-TLX250 PET-CT snimanju.

Nova metoda snimanja točno je identificirala prisutnost raka u većini slučajeva dok je lažno pozitivne rezultate svela na minimum, pokazujući visoku učinkovitost s 85,5% osjetljivosti i 87,0% specifičnosti.

Tehnika se također pokazala učinkovitom čak i kod vrlo malih bubrežnih tvorevina (manjih od 2 cm), koje se sve češće otkrivaju zbog sve učestalijeg korištenja snimanja abdomena.

Dodatno, postupak se pokazao sigurnim, bez značajnih nuspojava povezanih s upotrebom 89Zr-TLX250.

Smatra se, da bi ovo otkriće moglo uvelike smanjiti broj nepotrebnih operacija i osigurati da pacijenti dobiju pravi tretman u pravo vrijeme, potencijalno mijenjajući način na koji liječnici dijagnosticiraju i liječe bolest u budućnosti.

Poznato je, da ako se rak bubrega dijagnosticira kasno, šanse za preživljavanje značajno padaju, osobito ako se rak proširio. No, ako se rano otkrije, preko 90% pacijenata može preživjeti najmanje pet godina. Ključno je rano identificirati svjetlostanični karcinom bubrežnih stanica jer on ima veću sklonost rastu i širenju.

Karcinomi bubrega, poznati kao karcinomi bubrežnih stanica, čine 90% solidnih tumora bubrega. Među mnogim vrstama ovih karcinoma, najčešći i najsmrtonosniji je svjetlostanični karcinom bubrežnih stanica, koji je odgovoran za 75% slučajeva i 90% smrti od raka bubrega.

Tradicionalne metode snimanja kao što su CT ili MRI često teško razlikuju benigne i maligne tumore, što dovodi ili do nepotrebnih operacija ili do odgođenog liječenja.

Izvor:
The Lancet Oncology