Novi lijek povećava preživljenje kod žena s ranim HER2 pozitivnim rakom dojke


Novi lijek povećava preživljenje kod žena s ranim HER2 pozitivnim rakom dojke

Novi lijek trastuzumab emtanzin koji je antineoplastik i imunomodulator, može pomoći pacijenticama u ranom stadiju raka dojke da ostanu bez raka nakon liječenja, pokazuje novo ispitivanje.

Lijek trastuzumab emtanzin već je odobren za liječenje pacijenata s uznapredovalim HER2 pozitivnim rakom dojke. Novi rezultati pokazuju da su bolesnice s rakom dojke u stadiju 1 koje su primale spomenuti lijek ostale bez invazivnog raka pet godina nakon liječenja.

Jedna godina terapije trastuzumab emtanzinom nakon operacije za pacijente sa stadijem 1 HER2-pozitivnog raka dovodi do izvanrednih dugoročnih rezultata, što ga čini razumnim pristupom liječenju raka dojke za odabrane pacijente.

HER2-pozitivne karcinome dojke potiče protein koji inače pomaže u kontroli rasta stanica. Stanice raka koje stvaraju previše HER2 mogu rasti brže i vjerojatnije je da će se proširiti na druge dijelove tijela. Kod pacijenata s ranim HER2 pozitivnim rakom dojke rak se vraća u 5% do 30% vremena nakon početnog liječenja.

Lijek za imunoterapiju trastuzumab pomaže u inhibiciji HER2-pozitivnih karcinoma blokiranjem tog proteina. Kada se daje uz kemoterapiju nakon operacije raka dojke, trastuzumab može značajno smanjiti rizik od ponovnog pojavljivanja raka kod ovih pacijenata.

Trastuzumab emtanzin je konjugat protutijela i lijeka koji sadrži trastuzumab, humanizirano IgG1 monoklonsko protutijelo proizvedeno u kulturi stanica sisavaca (jajnika kineskog hrčka) u suspenziji, kovalentno povezano s DM1, inhibitorom mikrotubula, preko stabilne tioeterske poveznice MCC (4-[N-maleimidometil] cikloheksan-1-karboksilat).

Izvor:
Journal of Clinical Oncology