Novi lijekovi mogu pomoći u suzbijanju metastaza raka dojke u mozgu


Novi lijekovi mogu pomoći u suzbijanju metastaza raka dojke u mozgu

Američki znanstvenici s Drexel's College of Medicine identificirali su nove lijekove koji pokazuju rani uspjeh u smanjenju karcinoma dojke koji su metastazirali u mozgu. Ovo otkriće ukazuje da je ciljanje ključnog metaboličkog enzima u stanicama raka u mozgu smanjilo tumore u modelu miša.

Rast tumora mozga ovisi o pretvaranju izvora energije za mozak poznatog kao acetat, u acetil-CoA; molekula uključena u biokemijske reakcije u ugljikohidratima, bjelančevinama i u metabolizmu te pomaže u proizvodnji energije; korištenjem enzima poznatog kao acetil-CoA sintetaza 2 ili ACSS2.

U laboratoriju su novi spojevi, poznati kao AD-5584 i AD-8007, selektivno ubijali stanice raka i blokirali rast tumora u životinjskim modelima, te smanjili acetil-CoA i lipide o kojima stanice raka ovise za preživljavanje i rast.

Oko 10-15% pacijenata s rakom dojke u stadiju IV razvije metastaze u mozgu, izraz koji se koristi kada se stanice raka prošire u mozak, a kod više od 8 od 10 pacijenata s metastazama u mozgu dijagnosticira se završni stadij bolesti unutar godinu dana nakon dijagnoze.

Liječenje ovih izraslina kirurškim zahvatom, zračenjem i/ili kemoterapijom može oštetiti zdravo moždano tkivo, a ne uništava tumor u potpunosti. Osim nekoliko lijekova za kemoterapiju, postoji nekoliko učinkovitih lijekova protiv raka koji mogu prijeći krvno-moždanu barijeru. Ta ista barijera krvnih žila i tkiva koja štiti zdravi mozak od bakterija koje uzrokuju infekcije također je uglavnom neprobojna prepreka za postojeće lijekove protiv raka.

Izvor:
Frontiers in Pharmacology