Novo cjepivo protiv raka vrata maternice kombinira profilaktičko i terapeutsko djelovanje


Novo cjepivo protiv raka vrata maternice kombinira profilaktičko i terapeutsko djelovanje

Novo cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji uzrokuju rak namijenjeno je povećanju stope cijepljenja protiv HPV-a, osobito u zemljama u razvoju. Znanstvenici s German Cancer Research Center (DKFZ) u tu su svrhu razvili potpuno novi koncept cijepljenja.

Osim što sprječava nove infekcije, cjepivo također pokreće stanični imunološki odgovor protiv stanica zaraženih HPV-om i stoga može imati terapijski učinak protiv postojećih infekcija.

Osnova za novo cjepivo bio je prethodni model PANHPVAX, koji je također razvijen u Njemačkoj: ovo isključivo profilaktičko cjepivo već se pokazalo sigurnim u fazi I kliničkih ispitivanja i potiče zaštitna antitijela protiv svih HPV-a koji uzrokuju rak, kao i protiv nekih kožnih papiloma virusa.

Rak vrata maternice uzrokovan određenim vrstama humanog papiloma virusa (HPV) četvrti je najčešći rak u žena u svijetu. Većina slučajeva dijagnosticira se u manje razvijenim zemljama, osobito u jugoistočnoj Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Kancerogeni tzv. rizični HPV uglavnom se prenose spolnim kontaktom. Infekcije su vrlo česte. Pretpostavlja se da će do 80 posto stanovništva tijekom života doći u kontakt s ovim virusima. Osim raka vrata maternice, infekcije visokorizičnim HPV-om povezuju se i s rakom usne šupljine, rakom anusa i drugim karcinomima spolnih organa.

Trenutno dostupna cjepiva protiv HPV-a koji uzrokuje rak su učinkovita, ali imaju ograničenja. Osjetljiva su na temperaturu i stoga zahtijevaju kontinuirani transport u hladnjačama, što u nekim zemljama predstavlja logistički problem. Njihova proizvodnja je složena i skupa. Osim toga, učinkovita su samo protiv određenih tipova HPV-a koji uzrokuju rak. Iznad svega, međutim, utvrđena cjepiva protiv HPV-a ne pokazuju terapijske učinke na postojeće infekcije.

Izvor:
Vaccines