Prehrana bogata ugljikohidratima u starosti povezana s kognitivnim slabljenjem
Prema rezultatima istraživanja provedenog na 940 osoba, u dobi od 70 do 89 godina, osobe starije životne dobi koje konzumiraju veće količine ugljikohidrata i šećera, izložene su većem riziku od blagog slabljenja kognitivnih sposobnosti.
Blago slabljenje kognitivnih sposobnosti uključuje probleme s pamćenjem, govorom, razmišljanjem i prosudbom, koji mogu biti rani znak Alzheimerove demencije.
Tako su osobe s najvećim unosom ugljikohidrata, u odnosu na osobe s najmanjim unosom ugljikohidrata, imale 1,9 puta veći rizik od razvoja blagog kognitivnog slabljenja. Dok su osobe s najvećim unosom šećera imale 1,5 puta veći rizik od razvoja blagog kognitivnog slabljenja.
Zanimljivo je da su osobe s najvećim unosom masti i proteina imale 42 i 21 posto manji rizik od kognitivnog slabljenja.
Sveukupno gledajući, kada se u obzir uzme i konzumiranje masti i proteina, rizik od blagog kognitivnog slabljenja, bio je 3,6 puta veći za osobe s najvećim unosom ugljikohidrata.
Iz svega navedenog očito je da prehrana mora biti uravnotežena, jer svaka od navedenih hranjivih tvari ima važnu ulogu u tijelu, ističu stručnjaci.
Izvor:
Mayo Clinic PR