Prehrana s visokim sadržajem soli može modulirati mikrobiom crijeva
Smanjenje unosa soli na zdraviju razinu, posebno kod žena s neliječenom hipertenzijom, može biti dobro za mikrobiom crijeva i krvni tlak, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da je dnevni unos natrija blizu 2.300 miligrama, doveo do povišenja razine kratkolančanih masnih kiselina, koje su pokazatelj zdravog mikrobioma.
Jednako tako, smanjenje unosa soli dovelo je i do snižavanja povišenog krvnog tlaka.
Inače, sve više dokaza upućuju na to da prehrana s visokim sadržajem soli mijenja mikrobiom crijeva.
Mikrobiotu crijeva čine bakterije, virusi, protozoe i gljivice koje naseljavaju gastrointestinalni trakt, a imaju široki spektar funkcija: od pomaganja u probavljanju hrane do imunološkog odgovora. Problemi s mikrobiomom crijeva povezani su sa širokim rasponom bolesti od raka i gastrointestinalnih problema do alergija.
Što se tiče kratkolančanih masnih kiselina, poznato je da one imaju ulogu i u regulaciji krvnog tlaka.
Izvor:
Hypertension