Pretilost majke udvostručuje rizik od razvoja autizma kod djece


Pretilost majke udvostručuje rizik od razvoja autizma kod djece

Novo istraživanje otkriva da pretilost majke prije i tijekom trudnoće značajno povećava rizik od neuropsihijatrijskih i bihevioralnih stanja kod djece, uključujući 32% veći rizik od poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) i više nego dvostruko veći rizik od autizma.

Naime, u usporedbi s djecom rođenom od majki sa zdravom tjelesnom težinom prije trudnoće, djeca rođena od strane majki s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću, imaju povećan rizik od poremećaja iz spektra autizma (ASD), poremećaja pažnje/hiperaktivnosti (ADHD), poremećaja raspoloženja, shizofrenije, te različitih psihoneurotičnih raspoloženja, stresa i somatizacijskog poremećaja.

Povezanost između mentalnih abnormalnosti i abnormalnosti u ponašanju s majčinom adipoznošću može se pripisati sustavnoj upali niskog stupnja povezanoj s adipoznošću, oksidativnom stresu, poremećaju metabolizma masnih kiselina i hormonskoj neravnoteži.

Pretilost prije začeća i tijekom trudnoće neovisni je čimbenik rizika za mentalne bolesti majke, akutne ili kronične.

Adipoznost je također povezana s većom prevalencijom gestacijskog dijabetesa i hipertenzivnih poremećaja u trudnoći, a oba su povezana s povećanim rizikom od neuropsihijatrijskih poremećaja i poremećaja ponašanja

Izvor:
Psychiatry Research