Visok unos natrija povezan s povećanim rizikom od pretilosti


Visok unos natrija povezan s povećanim rizikom od pretilosti

Nova studija ukazuje na povezanost između količine natrija unesene u prehrani i rizika od opće i abdominalne pretilosti. Opća pretilost je stanje pretilosti osobe mjereno indeksom tjelesne mase (ITM), dok abdominalna pretilost predstavlja mjesto gdje se masnoća nakuplja oko trbuha i unutarnjih organa, što dovodi do opsega struka većeg od normalnog. Dokazano je da abdominalna pretilost izlaže ljude većem riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Inače, sve više dokaza ukazuje na pozitivnu povezanost između unosa natrija i rizika od pretilosti. Suprotno uvriježenom mišljenju, visok unos natrija nije uglavnom uzrokovan nezdravom hranom, već običnom svakodnevnom hranom. Naime, natrij se može naći u prerađenim mesnim proizvodima, kruhu i mliječnim proizvodima, posebno siru. Visoki unos natrija ne može se rješavati samo na individualnoj razini - potrebne su i promjene na razini populacije i mogu se postići samo kroz suradnju s prehrambenom industrijom.

Rezultati ove studije jačaju dokaze o povezanosti između unosa natrija i pretilosti, sa sličnim rezultatima uočenim za koncentraciju natrija u prehrani i urinu.

Visoki unos soli također može djelovati kao zamjena za kvalitetu prehrane u cjelini – prekomjerna konzumacija hrane daje visoke razine natrija i povećava rizik od pretilosti, što je vjerojatno odraz prekomjerne konzumacije ultraprerađene hrane s visokim udjelom natrija. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja o ukupnoj prehrani i kvaliteti prehrane onih s visokim unosom natrija, ali i istraživanje o biološkim mehanizmima visokog unosa natrija, na primjer o sitosti, crijevnom mikrobiomu i sastavu tijela.

Izvor:
European Association for the Study of Obesity