Rano uvođenje glutena u prehranu može pomoći u izbjegavanju celijakije


Rano uvođenje glutena u prehranu može pomoći u izbjegavanju celijakije

Švedsko istraživanje pokazalo je da postupno uvođenje u prehranu namirnica koje sadrže gluten u malim količinama, u 4. mjesecu djetetova života, dok majka još doji, može imati zaštitni učinak od celijakije, čestog probavnog poremećaja.

Naime, istraživanje je pokazalo da su djeca kojima je gluten uveden u prehranu u 4. mjesecu života, imala manju vjerojatnost da će se u njih razviti celijakija.

Gluten se uvodi u prehranu za vrijeme dojenja, jer majčino mlijeko pomaže u stvaranju "dobrih" bakterija u crijevima, ističu stručnjaci. Svakako treba istaknuti da se rizik od razvoja celijakije može smanjiti za 52 posto ukoliko je dijete dojeno za vrijeme uvođenja glutena u prehranu.

Inače, celijakija pogađa oko 1 posto stanovništva, a genetska predispozicija ima važnu ulogu.

Protein gluten može se naći u pšenici (pšenični prolamin i glutenin), ječmu (hordein), raži (sekalin) i eventualno zobi (avenin).

Prema mišljenju stručnjaka na celijakiju se može gledati kao na neuspjeh da se razvije oralna tolerancija na gluten, ili kasniji gubitak navedene tolerancije.

Izvor:
Pediatrics