Sirovi bijeli češnjak poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od bolesti
U nedavnoj recenziji objavljenoj u časopisu Frontiers in Nutrition, znanstvenici su usporedili dostupne podatke iz dvaju online znanstvenih repozitorija kako bi razjasnili potencijalne zdravstvene prednosti konzumacije sirovog bijelog češnjaka na dobrobit zdravlja ljudi.
Pokazalo se da konzumacija sirovog bijelog češnjaka ima povoljan učinak na razine lipida u krvi, krvni tlak (sistolički i dijastolički) i aktivnost antioksidativnih enzima (npr. katalaza [CAT], superoksid dismutaza [SOD] i glutation peroksidaza [GPx]).
Jednako tako, pokazalo se, da niti jedno od kliničkih ispitivanja nije prijavilo štetne nuspojave dnevne konzumacije češnjaka između 4 i 35 grama.
Smatra se, da ova studija promiče konzumaciju sirovog bijelog češnjaka kao pozitivno zdravstveno ponašanje bez poznatih štetnih učinaka unutar normalnog raspona ljudske konzumacije (<35 g/dan).
Izvor:
Frontiers in Nutrition