Tamna čokolada može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Analiza 20 studija pokazala je da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade može rezultirati blagim smanjenjem krvnog tlaka. Za taj pozitivan učinak odgovorni su flavnoli iz kakaa koji dilatiraju krvne žile i na taj način snižavaju krvni tlak.
Tako se pokazalo da su ljubitelji tamne čokolade za dva tjedna uspjeli sniziti sistolički krvni tlak za 2 do 3 mmHg.
Inače poznato je da povišeni krvni tlak može biti i smrtonosan, naime povišeni krvni tlak je povezan s 54 posto slučajeva moždanog udara i 47 posto slučajeva koronarne srčane bolesti.
Obzirom da čokolada sadrži i velike količne šećera i masti, njeno konzumiranje baš i nije najbolji način za snižavanje povišenog krvnog tlaka, ističu stručnjaci.
Možda je za snižavanje povišenog krvnog tlaka ipak primjerenije konzumiranje namirnica koje također sadrže flavonole poput graha, marelica, kupina i jabuka.
Izvor:
BBC