Visoki krvni tlak povećava otpor dišnih putova i utječe na funkciju pluća


Visoki krvni tlak povećava otpor dišnih putova i utječe na funkciju pluća

Visoki krvni tlak (hipertenzija) uzrokuje zadebljanje krvnih žila i otvrdnjavanje arterija (arterioskleroza). No, nova studija pokazala je da se sličan fenomen događa u plućima. Visok krvni tlak otvrdnjava bronhije i povećava otpor dišnih putova, smanjujući respiratorni kapacitet.

Valja spomenuti, da je studija također pokazala da su ispitanici koji su redovito prakticirali tjelesne aktivnosti bili djelomično zaštićeni od otvrdnuća bronha.

Dugo je poznato da hipertenzija oštećuje funkciju pluća, ali do sada uključeni mehanizam nije bio jasno shvaćen. Ovi rezultati pokazuju da bi liječnici trebali uputiti pacijente s dijagnosticiranim visokim krvnim tlakom specijalistu na testove za procjenu plućne funkcije i mehanike, osobito starije pacijente. Također, pacijentima treba dati smjernice o važnosti aktivnog načina života kako bi se izbjegao gubitak funkcije pluća zbog visokog krvnog tlaka.

Inače, promjene u plućnoj mehanici su očekivane kao prirodni rezultat procesa starenja, ali u osnovi studija pokazuje da hipertenzija ubrzava otvrdnjavanje bronha i da tjelesna vježba djelomično sprječava taj proces. Ubrzanje starenja povećava rizik od raka, nezaraznih kroničnih bolesti poput dijabetesa, srčanog udara i tromboze. To naglašava važnost uključivanja brige o plućima u liječenje hipertenzije.

Izvor:
Advances in Respiratory Medicine