Vremenski raspored imunoterapije ključan za liječenje raka pluća malih stanica


Vremenski raspored imunoterapije ključan za liječenje raka pluća malih stanica

Osobe s ograničenim stadijem raka pluća malih stanica mogu imati koristi od dodavanja imunoterapije kemoradioterapiji, ali ne ako se oba tretmana daju u isto vrijeme, otkriva novo istraživanje.

Rezultati sugeriraju da vrijeme davanja imunoterapije igra ključnu ulogu u njezinoj sposobnosti produljenja preživljenja.

Uvođenje imunoterapije označilo je prvi značajan napredak u liječenju karcinoma pluća malih stanica u zadnjih nekoliko desetljeća. Ako se imunoterapija daje istodobno s kemoradioterapijom, ona ne donosi istu korist u preživljavanju kao kad se primjenjuje nakon standardnog liječenja.

Smatra se, da ova naizgled mala razlika u vremenu unošenja lijeka ima vrlo značajan utjecaj na rezultate. Jednako tako, otkrilo se da promjena načina na koji se primjenjuje radioterapija; davanje dva puta dnevno, umjesto jednom dnevno; poboljšava stope preživljavanja.

Rak pluća vodeći je uzrok smrti od raka kod žena i muškaraca u SAD-u. Rak malih stanica pluća, posebno agresivan oblik bolesti, čini 10% do 15% svih karcinoma pluća. Standardno liječenje bolesnika s ograničenim stadijem bolesti, koja se nije proširila izvan prsnog koša i potencijalno je izlječiva, uključuje istovremenu terapiju zračenjem i kemoterapiju. Dok tretmani mogu biti učinkoviti u početku; petogodišnja stopa ukupnog preživljenja je 30%.

Izvor:
ASTRO 2024