Zdrava prehrana s manje šećera povezana s mlađom biološkom dobi
Američki znanstvenici s UC San Francisco pronašli su vezu između prehrane koja je bogata vitaminima i mineralima, osobito one bez puno dodanog šećera, i mlađe biološke dobi na staničnoj razini.
Promatrali su kako tri različite mjere zdrave prehrane utječu na epigenetski sat – biokemijski test koji može približno odrediti i zdravlje i životni vijek – i otkrili da što su ljudi bolje jeli, to su njihove stanice izgledale mlađe. Čak i kad su se ljudi zdravo hranili, svaki gram dodanog šećera koji su konzumirali bio je povezan s povećanjem njihove epigenetske dobi.
Studija je jedna od prvih koja je pokazala vezu između dodanog šećera i epigenetskog starenja. Jednako tako, studija nam pomaže produbiti naše razumijevanje zašto je šećer toliko štetan za zdravlje.
Znalo se da su visoke razine dodanih šećera povezane s pogoršanim metaboličkim zdravljem i ranom bolešću, vjerojatno više od bilo kojeg drugog prehrambenog čimbenika. No sada je jasno da je ubrzano epigenetsko starenje u pozadini ovog odnosa, a ovo je vjerojatno jedan od mnogih načina na koji pretjerani unos šećera ograničava zdravu dugovječnost.
Valja istaknuti, da se pokazalo da je konzumacija hrane s dodatkom šećera povezana s ubrzanim biološkim starenjem, čak i uz inače zdravu prehranu.
Izvor:
JAMA Network Open