Inulinska vlakna pogoršavaju upalnu bolest crijeva
Inulin, vrsta vlakana koja se nalazi u određenoj hrani biljnog podrijetla i dodacima vlaknima, uzrokuje upalu u crijevima i pogoršava upalnu bolest crijeva, pokazuju rezultati nove studije.
Ukoliko imate Crohnovu bolest koja je zahvatila više od pola površine debelog crijeva, izloženi ste nešto većem riziku od razvoja raka debelog crijeva. U tom slučaju preporuča se rutinska kontrola debelog crijeva kolonoskopijom deset godina nakon postavljanja dijagnoze Crohnove bolesti. Kolonoskopija se obično radi u kombinaciji s kromoskopijom kako bi se lakše uočile sumnjive promjene.
Smatra se da se sljedeća kolonoskopija/kromoskopija treba izvršiti ovisno o stupnju vašeg rizika za razvoja raka debelog crijeva. Pa se tako u slučaju niskog rizika kolonoskopija/kromoskopija radi za pet godina, kod srednjeg rizika za tri godine, a u slučaju visokog rizika za godinu dana.
Zadnja izmjena: 03.05.2024.